BROWN OVER VREES RED BULL F1-DOMINANTIE: "ZATEN ER ALLEMAAL NAAST"

Na de eerste Formule 1-races van het seizoen 2024 klonk er een hoop vrees vanuit de concurrentie dat het opnieuw een dominant seizoen zou worden voor Red Bull Racing. In Bahrein, Saudi-Arabië en Japan eindigden Max Verstappen en Sergio Pérez op de eerste en tweede plek en de RB20 leek lastig te verslaan. De situatie is sinds de Grand Prix van Miami een stuk anders, want sindsdien hebben Lando Norris en Charles Leclerc een zege gepakt en was het met name McLaren dat veel punten scoorde. In de afgelopen vier races scoorde Red Bull 91 punten, terwijl McLaren er 113 veroverde. Volgens McLaren-CEO Zak Brown schatte iedereen de situatie begin dit seizoen dus verkeerd in. "Het feit dat we dachten dat het allemaal voorbij was na de eerste race... Ik denk dat we er allemaal naast zaten", zegt hij tegen Sky F1

Norris begon in Spanje van pole-position, wat te meer aantoonde dat de MCL38 een gewaagde tegenstander is voor de RB20. In de race moest Norris genoegen nemen met de tweede plaats, wat hij aan zijn matige start weet. "We hadden de race absoluut kunnen winnen", is Brown het eens met Norris. "Hij is, zoals je kunt begrijpen, een beetje teleurgesteld aangezien hij een zege door de vingers zag glippen, maar hij heeft het ongelofelijk goed gedaan. Ik ga hem hier dus niet zitten afkraken omdat hij niet de perfecte start had. Het team heeft het geweldig gedaan. De auto was ontzettend snel en reed ongelofelijk goed. Het was ook fantastisch dat Oscar [Piastri] enkele posities goedmaakte. Je gaat zo'n weekend tegemoet met de gedachte dat je tevreden bent als beide auto's in de punten eindigen. Hoe kun je dan teleurgesteld zijn als een daarvan op het podium eindigt?"

De strategie van McLaren was ook nog punt van discussie binnen het team. Norris ging bij de eerste pitstop zes ronden na Verstappen naar binnen, terwijl dat bij de tweede pitstopronde drie ronden later was. "Er was veel discussie op de pitmuur, maar volgens mij hebben ze het heel goed afgehandeld", stelt Brown. "Het was goed om te zien dat sommige auto's aan het einde op de harde band reden, omdat we er niet zeker van waren of die competitief zou zijn. Mercedes en Ferrari hebben die vraag voor ons beantwoord toen zij vroeg naar die banden gingen. Onze strategie was de juiste in de positie waarin wij ons bevonden en de informatie die we tot onze beschikking hadden."

Meer over McLaren:Van brandalarm naar pole: De zaterdag van McLaren-teambaas Zak Brown

2024-06-24T05:06:51Z dg43tfdfdgfd