ROL VAN NEWEY BIJ RED BULL VOLLEDIG UITGESPEELD: KAN NIET MEER BIJ DATA

Exact zoals gepland was Adrian Newey afgelopen weekeinde met Red Bull Racing aanwezig in Miami voor de Grand Prix. Eigenlijk is dat ook alles wat de Brit deed: aanwezig zijn. Sinds hij vorige week met de Oostenrijkse renstal overeenkwam om Red Bull Racing vanaf 1 april ‘25 te verlaten, is zijn rol volledig uitgespeeld. In Miami werd dat helemaal duidelijk: bij geen technische briefing mocht de 65-jarige Brit meer aanschuiven.

Zoals altijd had Newey zijn notitieboek binnen handbereik. Ook nu gaf hij her en der wat tips, terwijl de monteurs aan de bolides van Max Verstappen en Sergio Perez sleutelden. Voor aanvang van de sprintrace op zaterdag en de Grand Prix een dag later, schuifelde Newey als vanouds tussen de auto’s van de concurrenten door, zijn oog altijd op de details gericht. Maar op momenten dat Red Bull intern technische zaken ging bespreken en Newey had kunnen uitleggen wat hem was opgevallen, toen was zijn aanwezigheid niet meer gewenst.

Newey heeft nauwelijks invloed meer

“De focus van Adrian is heel erg op de RB17 (de hypercar van Red Bull, red.)”, vertelt Christian Horner. “Hij zat bij geen enkele briefing gedurende het weekeinde, behalve dan die over de race strategie. Hij heeft ook geen toegang tot welke data dan ook. Hij ontwerpt geen onderdelen. Zijn focus is nu op de RB17, tot aan het einde van zijn contract."

Dat Newey desondanks bij enkele Grands Prix aanwezig gaat zijn, heeft er mee te maken dat op die momenten er gesproken moet worden over de door hem ontwikkelde hypercar. “Hij gaat bij enkele races zijn, tot aan het einde van het jaar. Vooral als er klanten zijn voor de RB17”, legt Horner uit.

Het is nog onbekend bij welke wedstrijden Newey dit seizoen nog gaat verschijnen. 

2024-05-07T15:11:38Z dg43tfdfdgfd