ALONSO ZET ZIJN VRAAGTEKENS BIJ UITSPRAAK VERSTAPPEN: 'DACHT IK OOK TOEN IK ZO OUD WAS ALS MAX'

Fernando Alonso twijfelt aan de uitspraken van Max Verstappen. De Nederlander heeft al meermaals aangegeven dat hij niet zo lang als de Spanjaard in de Formule 1 wil blijven, maar Alonso herinnert zich nog dat hij precies hetzelfde dacht als Verstappen toen hij dezelfde leeftijd had als de drievoudig wereldkampioen. De Spanjaard zet daarom nog zijn vraagtekens bij de claim van de Nederlander.

De Spaanse tweevoudig wereldkampioen blikt in een interview met het Britse The Times terug op de begindagen van zijn carrière, en legt uit hoe drastisch de wereld van de Formule 1 is veranderd. Vooral op het gebied van voorbereidingen voor een race gaat het tegenwoordig heel anders dan in zijn debuutjaren. 'Ik herinner me dat toen ik twintig jaar geleden in de Formule 1 kwam, de ingenieur me niets kon uitleggen over de auto', vertelt Alonso. 'Coureurs moeten weten hoe ze de auto moeten besturen.'

De Spanjaard legt uit hoe, omdat er nog geen simulators waren, hij elk circuit de dag van tevoren lopend pas ontdekte, en daardoor veel minder goed voorbereid was dan de huidige generatie coureurs. 'Ze hebben al 200-300 ronden (op de simulator, red.) gereden op een circuit waar ze gaan racen, dus ze kennen perfect elke hobbel, elke bocht, elke stoeprand. De teams zijn nu veel geavanceerder, dus ze kunnen de coureur vertellen hoe hij moet remmen in die bocht, hoe hij de banden moet opwarmen, hoe hij zich moet voorbereiden op de kwalificatie en hoe hij moet rijden in de race.'

Formule 1 minder heroïsch?

Alonso vindt het daarom tegenwoordig makkelijker voor coureurs om in Formule 1-auto's te rijden dan in zijn begindagen. 'Vroeger was het meer heroïsch', is de Spanjaard van mening. 'Het is een vreemd gevoel, niet triest, maar ik weet nog dat toen ik debuteerde en naar een evenement kwam, en ik een van die helden was die in supersnelle auto's reed. Nu er een jonge coureur is die debuteert op 16- of 17-jarige leeftijd, lijkt het alsof het voor iedereen makkelijker is. We zijn dat heroïsche van vroeger een beetje kwijtgeraakt.'

De tegenwoordige Aston Martin-coureur debuteerde in 2001 al in de koningsklasse, en veranderde in zijn tijd als coureur van een 'beetje verlegen' jongen in een coureur met enorm veel ervaring. 'Ik ben de oudste (op de huidige grid, red.), ik ben degene met meer ervaring en ik voel de verantwoordelijkheid op mijn schouders om het team te leiden en niet alleen de technici, maar ook Lance (Stroll, red.) te helpen. Ik zal nog vele jaren deel uitmaken van het team, zelfs als ik niet rijd', aldus Alonso, die het ook gelijk opneemt voor zijn Aston Martin-teamgenoot.

Alonso dacht hetzelfde als Verstappen

Voor nu zal het nog wel even duren voordat Alonso niet meer op de grid te zien zal zijn, want de 42-jarige coureur heeft recent nog een contractverlenging getekend bij Aston Martin. De coureur zal naar alle waarschijnlijkheid op zijn 45ste nog in de Formule 1 rijden, iets waarvan Verstappen al eerder zei dat hij dat de Spanjaard niet wil nadoen. 'Dat dacht ik ook toen ik zo oud was als Max', zegt Alonso als reactie op Verstappens claim dat hij niet tot zijn veertigste in de F1 wil blijven.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Ik weet nog dat ik in 2007 een contract bij McLaren tekende voor drie jaar, nadat ik wereldkampioen was geworden bij Renault en ik was er tweehonderd procent zeker van dat het mijn laatste contract was', vervolgt de tweevoudig wereldkampioen. 'Later dacht ik weer dat 2018 mijn laatste seizoen zou zijn en dat ik bye bye tegen de F1 zou zeggen, denkend dat het nu wel genoeg was voor mijn carrière. Maar zelfs toen ik besloot om te stoppen, kon ik het niet.' Alonso keerde in 2021 terug in de Formule 1, als coureur voor de Franse renstal Alpine.

De Spanjaard neemt geen blad voor de mond

De Spanjaard staat er verder, naast zijn lange carrière, om bekend niet gauw een blad voor de mond te nemen. Zo brachten zijn uitspraken over dat hij benadeeld zou worden vanwege zijn nationaliteit al eerder dit jaar Alonso terug in de schijnwerpers, maar de Spanjaard is niet van plan om gauw met zijn eerlijkheid te stoppen. 'Als je je uitspreekt over dingen, kom je sneller op dat punt (waar je zou willen zijn, red.) dan wanneer je vijf minuten praat met de persoon die de leiding heeft, omdat ze bang zijn voor negativiteit (in de media, red.). Soms gebruik je deze dingen om een kortere weg te vinden', aldus Alonso.

2024-06-17T10:35:58Z dg43tfdfdgfd