BOETES EN TIJDSTRAFFEN GIRO D'ITALIA 2024 | UCI LEGT LAPORTE EN VAN LERBERGHE STEVIGE STRAFFEN OP

Weggooien van afval, verboden houdingen op de fiets, plakbidons, of een schouderduw in aanloop naar een massasprint; er kan tijdens een koers van alles gebeuren, zeker in de Giro d'Italia, die 21 etappes telt. In de Leiderstrui houdt in dit overzicht de verschillende overtredingen en bijbehorende straffen voor u bij!

Een renner kan om verschillende redenen een straf krijgen van de jury. Een vaak voorkomende reden is het weggooien van voedsel en bidons. Op het parcours zijn hiervoor speciale zones. Mocht een renner toch buiten deze zones zijn afval weggooien, dan kan hij (of de verantwoordelijke ploegleider) daar beboet voor worden.

Verder worden boetes vaak uitgedeeld voor een plakbidon. De coureur spaart daarbij de benen door zich bij het overhandigen van een bidon zich mee te laten voeren door de ploegleidersauto. Hedendaags moeten renners ook letten op de houding die ze op de fiets aannemen. Zo zijn de tijdrithouding (polsen over het midden van het stuur leggen) tijdens een etappe en de ‘super-tuck’ (in een afdaling op de bovenbuis zitten) sinds enkele jaren niet meer toegestaan vanuit de jury, waar de UCI verantwoordelijk voor is.

Boetes zijn niet het enige strafmiddel dat de jury kan toepassen. Zo kunnen ze ook tijdstraffen uitdelen of punten in mindering brengen betreffende nevenklassementen zoals het puntenklassement of de bergtrui. Verder zijn ook de UCI-ranking-punten van een renner niet veilig bij zware, of herhaalde overtredingen. Hoe ernstiger de overtreding, of hoe vaker een overtreding in een etappe, leidt dus ook tot een zwaardere straf. Het uiterste strafmiddel is wat dat betreft diskwalificatie, al gebeurt het maar zelden dat dit ook daadwerkelijk voorkomt.

Boetes en tijdstraffen Giro d'Italia 2024

Etappe 3

De eerste renners hebben zich in rit drie niet aan de regels gehouden. Zowel Christophe Laporte als Bert Van Lerberghe bleek de stoep te hebben gebruikt en daar staat een stevige straf op: 1000 Zwitserse frank boete, een tijdstraf van twintig seconden, 25 punten in mindering op de UCI Ranking, twee punten straf voor het bergklassement en veertig punten in mindering in het puntenklassement van deze Giro.

Daarnaast zijn Intermarché-Wanty, Lidl-Trek en Soudal Quick-Step elk met 500 Zwitserse frank beboet voor het niet op de juiste plek weggooien van rommel door één van haar renners.

Etappe 2

Na een dag zonder overtredingen werden op dag twee de eerste boetes uitgedeeld. Ploegleider Matti Breschel (EF Education-EasyPost) ging voor 200 Zwitserse frank op de bon voor een overtreding bij het overhandigen van voeding aan een renner. De andere boete, van 500 Zwitserse frank wegens afval weggooien buiten de toegestane zone, ging ook naar een ploegleider: Alexandr Shefer van Astana Qazaqstan. Hoewel één van zijn renners de dader was, kon deze niet geïdentificeerd worden. Ten slotte werden er 39 fietsen gecontroleerd. Daarbij werden geen overtredingen gevonden.

Etappe 1

Het peloton heeft zich in de eerste rit van de Giro voorbeeldig gedragen. Er werden veertig fietsen gecontroleerd en die werden allemaal goed bevonden door de jury.

2024-05-06T19:10:33Z dg43tfdfdgfd