F1-KAMPIOENEN ZIEN ANDER GEDRAG BIJ VERSTAPPEN: "MAX HEEFT HET ZWAAR"

Ondanks een hele goede start, worstelt Red Bull de afgelopen tijd behoorlijk in de Formule 1. Het team van Max Verstappen heeft in de afgelopen zes races slechts twee podiums behaald en geen enkele overwinning. Heel wat anders dus dan vorig jaar, toen Verstappen op drie na elke race won.

Dat heeft vrij overduidelijk geleid tot wat meer spanning in het team. Verstappen maakte in Hongarije meer dan duidelijk hoe hij dacht over de strategie van het team. Afgelopen race, in Monza, klonk hij ook weer erg geprikkeld over de radio. Na afloop van de race stelde hij zelfs dat de titel in feite al verloren was.

Het is een verandering in houding die de experts niet is ontgaan. In zijn column voor Unibet kijkt tweevoudig wereldkampioen Mika Hakkinen altijd naar de huidige staat van de Formule 1. De Fin heeft zeker gezien dat het gedrag van Verstappen, zowel op als naast de baan, anders is dan normaal.

“Ik had altijd het idee dat hij meer risico's nam dan de rest”, analyseert Hakkinen. “Hij had de mentaliteit van 'ik moet winnen'. Dit jaar zie ik een omslag daarin. Het gaat dan niet per se om zijn performance, maar om het persoonlijke. Om successen te boeken heb je het team, de auto en je eigen commitment en discipline nodig. Dan win je races.”

“Dit seizoen heeft Max het zwaar”, vervolgt de tweevoudig wereldkampioen. “Natuurlijk begon het goed met een paar overwinningen, maar volgens mij was het duidelijk dat zijn succesvolle reeks niet door kon blijven gaan. Dat kon niet vanwege de politiek en conflicten binnen het team, en het gebrek aan hulp van zijn teamgenoot. Deze dingen hielpen het team niet op een positieve manier verder, en dat heeft invloed op Max.”

‘Je gaat Max nog wel vaker boos zien’ 

Hakkinen is niet de enige die merkt dat er iets veranderd is bij Verstappen. Ook Nico Rosberg, die in 2016 wereldkampioen werd met Mercedes, ziet een verschil in het gedrag van de Nederlander. “Hij zal geschokt zijn vanwege de huidige staat van Red Bull”, analyseert Rosberg voor Sky Sports. “Je gaat hem nog wel vaker boos zien worden. Bijvoorbeeld na die langzame pitstop [in Monza]. Hij sloeg op zijn stuur, hij wordt boos, hij wordt ongeduldig, omdat hij natuurlijk alleen gewend is aan winnen.”

“Om dan niet te winnen, is voor zo'n coureur, die alleen maar gewend is om te winnen, erg moeilijk”, vervolgt Rosberg. “Maar het zal voor het hele team niet makkelijk zijn. Het team wordt ongeduldig en dan stijgen de stressniveaus en neemt de paniek toe. Ze weten gewoon niet wat er aan de hand is, ze begrijpen het niet.”

2024-09-06T05:01:25Z dg43tfdfdgfd