FEYENOORD-FAN SAM BEUKEMA IS DE IDEALE OPVOLGER VAN DáVID HANCKO

Feyenoord moet er serieus rekening mee houden dat Dávid Hancko na dit seizoen zal gaan vertrekken. De Slowaakse verdediger is namelijk in beeld om Min-jae Kim op te volgen bij Napoli. De Zuid-Koreaan heeft een gelimiteerde ontsnappingsclausule die geldig is van 1 tot 15 juli en staat in de belangstelling van zowel Manchester United als Paris Saint-Germain. Gelukkig voor Feyenoord lijkt de mogelijke opvolger van Hancko al in de Eredivisie rond te lopen.

Hoewel ervan concrete interesse in Hancko nog geen sprake is, zullen de Rotterdammers ongetwijfeld een lijstje met mogelijke opvolgers hebben klaarliggen. Het zal niet gek zijn als Dennis te Kloese de naam van Sam Beukema bovenaan zijn verlanglijstje zal hebben staan. De verdediger van AZ stond in 2021 ook al in de belangstelling van Feyenoord, maar koos destijds, tegen zijn gevoel in, voor de Alkmaarders: ''Ik vond de interesse van Feyenoord echt heel gaaf. Ik heb er nachten van wakker gelegen. Maar uiteindelijk ga je zitten met je ouders, met Kees (van Wonderen red.), en gaf het plan bij AZ voor mij de doorslag.”

In gesprek met ESPN vertelde de 24-jarige Deventenaar dat hij van kinds af aan al supporter was van zowel Go Ahead Eagles als Feyenoord: “Mijn oom is die-hard Feyenoord-fan en maakte mij bij mijn geboorte al lid van de Kameraadjes, de Feyenoord Juniorclub. Dus dat zat er al vroeg in.'' Beukema kon zijn oren dan ook niet geloven toen Feyenoord in 2021 interesse toonde in hem: “Geloof me toen Feyenoord kwam bij mijn vader... ik woonde langs de IJssel en we maakten een wandeling. Ik zei: nee, echt waar? Echt waar? Ik werd gek…”

Artikel gaat verder onder de video

Nu twee jaar later staat Beukema mogelijk opnieuw op de radar van Feyenoord. Waar hij in 2021 werd gezien als een toptalent, zal hij nu echt aanspraak maken op een basisplaats in De Kuip. In de afgelopen seizoenen kwam Beukema liefst 81 keer voor AZ in actie en heeft hij een uitstekende ontwikkeling weten door te maken. Sinds zijn komst naar AZ zag de mandekker in twee jaar tijd zijn SciSkill met elf punten toenemen. Het tekent de ontwikkeling die Beukema de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Data van SciSports toont dan ook aan dat Beukema een goede opvolger kan zijn van Hancko bij Feyenoord. Niet alleen zit er nog rek in zijn potentie, ook beschikt hij over een similarity van liefst 99% met Hancko. Het tweetal heeft dezelfde manier van spelen, versturen ongeveer evenveel passes per wedstrijd en hebben ongeveer evenveel onderscheppingen gedurende negentig minuten. Hierin is opvallend dat Beukema een stuk minder balverlies lijdt dan Hancko, terwijl de verdediger van Feyenoord een stuk meer betrokken is bij assists of doelpunten.

Toch zit er dit seizoen wel enig verschil tussen de prestaties van de twee voetballende verdedigers. Waar Hancko dit seizoen de op vier na beste verdediger was in de Eredivisie, viel Beukema zelfs buiten de top twintig. Met name op het gebied van mandekking valt er nog een hoop te winnen voor de verdediger van AZ. Beukema gebruikt volgens de data heeft té vaak een overtreding nodig om zichzelf uit een benarde situatie te halen. Weet Beukema dit probleem op te lossen, dan is het niet ondenkbaar dat de verdediger naar het niveau van Hancko weet te groeien op de korte termijn.

-+ Sam Beukema Name here age and club here

Hoewel Sam Beukema een prima seizoen achter de rug heeft, behoorde hij niet tot de beste verdedigers in de Eredivisie. Dávid Hancko daarentegen wel.

Dan het grootste probleem: de vraagprijs. De kans is vrij klein dat AZ zal willen meewerken aan een vertrek van een van de sterkhouders naar de concurrent. Beukema kwam in 2021 voor 900.000 euro over van Go Ahead Eagles en heeft volgens het algoritme van FootballTransfers nu een xTV van 3,8 miljoen euro. Slaagt Feyenoord erin om het maximale voor Hancko uit de onderhandelingen te halen, dan is de kans groot dat ook AZ hoog zal inzetten.

2023-06-07T10:37:47Z dg43tfdfdgfd