LAPORTE PAKT TWEEDE RITZEGE IN DERDE ETAPPE DAUPHINé, GROENEWEGEN ZIET KANSEN VERVLIEGEN DOOR MANOEUVRE BENNETT

Christophe Laporte heeft de derde rit van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Fransman van Jumbo-Visma was na een wandeletappe de sterkste in de massasprint en versloeg Sam Bennett (BORA-hansgrohe) en Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla). Laporte bleef tevens in het bezit van de gele leiderstrui.

Op voorhand leek de rit naar Le Coteau de beste kans voor de sprinters te zijn. In de finale wachtte dan wel de Côte de Pinay, maar echt zwaar was dat klimmetje niet. De kopgroep van de dag viel in elk geval gunstig uit. Alleen Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) en Lorenzo Milesi (Team DSM) hadden wel oren naar een vluchtpoging.

Klein speldenprikje op eerste beklimming, koers ligt verder in een plooi

BORA-hansgrohe en Team Jayco AlUla hielden in het peloton het gat onder controle, waardoor Milesi al snel terugkwam op zijn besluit. De Italiaan zakte terug en Burgaudeau moest het dus alleen voor elkaar zien te breien. De Fransman kreeg een voorgift van vijfenhalve minuut.

Op de eerste klim van de dag, de Côte de Bellevue-la-Montagne, was de organisatie ineens even verdwenen. Veertien renners vielen aan en trachtten in de achtervolging te gaan op Burgaudeau. Zij werden uiteindelijk wel weer tot de orde geroepen, al ontstonden er wat breuken in het peloton. Het ging bijvoorbeeld eventjes te hard voor Axel Zingle (Cofidis), toch één van de outsiders voor de etappezege.

Nadien keerde de rust weer terug en begon het peloton keuvelend het tijdsverschil met Burgaudeau te dichten. De Fransman had het eigenlijk al gauw wel gezien en werd na 75 kilometer koers ingelopen. Op dat moment moest er nog meer dan honderd kilometer worden afgelegd door een compleet peloton.

Peloton wijkt kortstondig uit voor protest, Laporte wint

Het grootste 'wapenfeit' kwam na de inrekening van Burgadeau door een klimaatprotest op de weg. De organisatie zag zichzelf daardoor genoodzaakt om de koers te neutraliseren en het peloton over een smal laantje te sturen. De renners konden, onder luid applaus van de demonstranten, al snel weer verder.

Veel gebeurde er niet tot aan de slotklim, al versloeg Laporte wel Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) in een sprintje om de bonificatieseconden. Beide heren hadden namelijk dezelfde tijd in het algemeen klassement. Iedereen leek vrede met een massasprint te hebben, wat het werk van de sprintersploegen een stuk gemakkelijker maakte. Wel werd het peloton even opgeschrikt door een fikse valpartij. Alaphilippe, ploeggenoot Mauri Vansevenant en Matteo Jorgenson (Movistar) lagen erbij, maar zij konden gelukkig hun weg vervolgen.

Vansevenant kende niet zijn gelukkigste dag, daar hij na een wegversmalling op de slotklim weer op de grond lag. Het peloton hield elkaar vervolgens in leven en zo werd het een verwachte sprint. Er was echter geen enkele ploeg die een echte trein op de rails kreeg. Op het moment dat Team Jayco AlUla het initiatief in handen had, vonden er weer twee valpartijen plaats. Danny van Poppel deed uiteindelijk een machtige lead-out voor Bennett, die flink van zijn lijn afweek en daardoor Groenewegen hinderde. Laporte stak zijn wiel voor de tweede keer als eerste over de streep, voor Bennett en Groenewegen.

Uitslag etappe 3 Critérium du Dauphiné 2023

Results powered by FirstCycling.com

2023-06-06T15:19:06Z dg43tfdfdgfd