LIVE ETAPPE 12 TOUR DE FRANCE 2024 | VALPARTIJ TOT NU TOE GROOTSTE WAPENFEIT, MAAR OPNIEUW VEELEISENDE RIT

Daags na de zeer zware etappe door het Centraal Massief trekt het Tourpeloton verder met een op papier ietwat rustigere rit, die normaliter spek naar de bek moet zijn van de snelle mannen. In de Leiderstrui houdt de verrichtingen in Frankrijk gedurende de dag bij.

Starten doen we in Aurillac, in het zuiden van het Centraal Massief. Vanuit de startplek trekken we in (zuid)westelijke richting, voor andermaal een rit van meer dan tweehonderd kilometer. Waar de organisatie van de Tour enkele jaren geleden nog leek te breken met deze lange etappes, zijn er dit seizoen weer aardig wat etappes met die afstand in het parcours opgenomen.

We verlaten het Centraal Massief, dus in het eerste gedeelte van de rit staan er nog wel wat hoogtemeters op het programma. Na zeven kilometer loopt de weg voor 3,5 kilometer aan 3,6 procent omhoog, waarna het nog circa 25 kilometer een beetje op en af gaat. Vervolgens krijgen we een vrij lange afdaling voor de kiezen, om vervolgens de Cote d'Autoire (2,7 kilometer aan 5,9 procent) mee te pakken.

Naarmate de rit vordert, nemen de hoogtemeters af. In de laatste 25 kilometer zitten er nog wel wat, waaronder een hellinkje van circa 2,5 kilometer aan 2,7 procent net voor het ingaan van de laatste tien kilometer. Die vatten we dus aan met een afdaling, waar de nervositeit toe zal nemen.

Hoe zien die laatste kilometers er dan uit? Op 3,5 kilometer van de finish slaat men linksaf, waarna de breedte van de weg afneemt op drie kilometer van de meet. Net voor de laatste twee kilometer volgt er een technische fase, met twee rotondes die over de linkerkant genomen moeten worden en een chicane.

Net voor de laatste kilometer moet de laatste bocht genomen worden, waarna de laatste circa 1200 meter mooi rechtdoor zijn in het centrum van Villeneuve-sur-Lot. Daar kwamen we in 2000 voor de laatste keer aan, toen er met Erik Dekker een Nederlander wist te winnen.

Informatie etappe 12 Tour de France 2024

Volg LIVE etappe 12 Tour de France 2024 in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

2024-07-11T11:22:46Z dg43tfdfdgfd