LIVE ETAPPE 5 GIRO D'ITALIA 2024 | ALPECIN-DECEUNINCK BRENGT JAKOBSEN OP 130 KM VAN FINISH IN PROBLEMEN

De Giro d'Italia-trein dendert maar voort! Na de Grande Partenza in Turijn bereikte de karavaan dinsdag de kust in Andora, waar ze woensdag ook zullen starten in Genoa. Vanuit die stad trekt men - met zicht op de Middellandse Zee - naar Toscane, waar een listige finish in Lucca op de planning staat. In de Leiderstrui gidst je er van (voor de) start tot (na de) finish doorheen!

Na vier etappes hebben we al een redelijk goed beeld van de verhoudingen in deze Giro d'Italia. Tadej Pogacar heeft de roze trui relatief stevig in handen, terwijl Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Jonathan Milan (Lidl-Trek) de koek verdeelden in de twee opportuniteiten die er tot dusver waren voor de rappe mannen. Normaliter komt daar woensdag een derde bij, maar makkelijk zal het - zoals de Giro betaamt - niet worden.

Vanuit de start in Genoa moeten we namelijk enkele heuvels bedwingen om de Ligurische kust te verlaten. Zodoende krijgen we een openingsfase waarin het redelijk op en af zal gaan, waarbij het peloton scherp moet zijn dat er geen gevaarlijke gezanten op pad trekken en dat de sprinters het als gevolg daarvan allemaal wel bij kunnen houden.

Na een glooiende eerste vijftig kilometer doemt dan ook nog eens de Passo del Bracco op: 15,2 kilometer lang aan 3,9 procent gemiddeld, maar ook relatief onregelmatig. Mochten enkele ploegen het hier op hun heupen krijgen, dan zal het vermoedelijk te lastig worden voor bijvoorbeeld dsm-firmenich PostNL-troef Fabio Jakobsen.

Na die Bracco is het evenwel nog lang tot aan de meet in Toscane, waarbij het venijn er ook wel redelijk uit is met enkel nog de Montemagno (3,0 km aan 4,3%) op de rol. In de technische slotkilometers zullen de coureurs dan weer wel op hun hoede moeten zijn, daar de finale in vestingstad Lucca relatief veel bochten en rotondes kent.

De start van de etappe is om 13.00 uur, terwijl de aankomst rond 17.15 uur zal zijn. Op TV kun je uiteraard terecht op Eurosport.

Lees verder onder de foto.

Informatie etappe 5 Giro d'Italia 2024

Volg LIVE etappe 5 Giro d'Italia 2024

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

2024-05-08T12:31:40Z dg43tfdfdgfd