LIVE GIRO D'ITALIA ETAPPE 4 | CHAOS SLAAT TOE IN GIRO: PELOTON TOTAAL UITEENGERUKT, GIRMAY MOET OPGEVEN NA VAL

Het Giro-peloton dendert voort en zodoende is het alweer tijd voor etappe 4! Starten doen we vandaag in het kuuroord Acqui Terme en de finish ligt 190 kilometer later in Andora. Het is een etappe die op papier gemaakt is voor een sprint, maar wie goed oplet, ziet dat er de nodige haken en ogen aan die vaststelling zitten! In de Leiderstrui verzorgt vandaag de verslaggeving van de etappe met een fonkelnieuw liveblog!

Na de relatieve wandeletappe van maandag krijgen de coureurs dinsdag een soortgelijke etappe voor de kiezen, al hebben we dit keer al te maken met iets meer hoogtemeters. Starten doen we iets na het middaguur in Acqui Terme, een historisch kuuroord tussen Turijn en Genoa in. Vanuit Acqui Terme zetten we koers zuidwaarts, richting Altare.

De eerste 75 kilometer lopen grotendeels vlak, waarna we net voor Altare een rechtse bocht maken om de Colle del Melogno (8,9 km aan 4,3%) mee te pikken. Op de top hebben we nog een klein plateautje, waarna de volgende veertig kilometer voor het overgrote deel in dalende lijn lopen tot de tussensprint in Savona, dat aan de kust van de Middellandse Zee ligt.

Vanaf daar zetten we koers richting de finale, waar nog een listig obstakel de renners wacht. Eentje die we kennen uit Milaan-Sanremo! De Capo Mele, goed voor 1,5 kilometer klimmen aan 5,1 procent. Op de top is het nog minder dan drie kilometer fietsen, waarvan het grootste deel in dalende lijn is langs de kust. Inclusief enkele semi-bochten, zoals de organisatie het beschrijft, Een échte trein op de rails krijgen is dus moeilijk, terwijl het wel zaak is om voorin de top van de klim te overwinnen.

Op circa zevenhonderd meter van de aankomst vlakt het vervolgens weer wat af, maar desalniettemin komt het peloton met grote snelheid in de laatste rechte lijn terecht. Deze is achthonderd meter lang en wordt verreden op perfecte asfaltweg van acht meter breed. Al bij al mogen we deze finale dus zien als een kleine Milaan-Sanremo, inclusief belangrijke positionering voor de laatste klim en een listige afdaling, vooraleer het een spel zou kunnen worden tussen de beter klimmende sprinters en enkele eventuele aanvallers. Wie schrijft deze listige rit op zijn naam? Opnieuw kijken we vandaag naar Tim Merlier en Jonathan Milan. Vanuit Nederlands perspectief kijken we uit naar de vorm van Olav Kooij en Fabio Jakobsen!

Informatie etappe 4 Giro d'Italia 2024

2024-05-07T13:58:07Z dg43tfdfdgfd