MANAGER PIASTRI OVER TERUGVAL RED BULL: 'VERSTAPPEN HEEFT HET TEAM DIT SEIZOEN LANG GEDRAGEN'

Eddie Jordan is bijzonder kritisch op de werkwijze van Red Bull Racing sinds de dominante start van het seizoen. De voormalig F1-teambaas stelt dat de kampioensformatie zichzelf voor de gek houdt en dat het tijd wordt dat de Oostenrijkse renstal dat erkent. Ook Mark Webber wil wel wat kwijt over de situatie bij zijn voormalige werkgever en heeft daarbij vooral aandacht voor Max Verstappen.

Na de ijzersterke start van 2024 had vrijwel niemand gedacht dat Red Bull door meerdere teams voorbijgestreefd zou worden. De huidige vorm van de kampioensformatie is volgens voormalig teameigenaar Jordan onbegrijpelijk. In de Formula For Success-podcast legt de Ier uit wat hij zou doen als hij in de schoenen van Christian Horner had gestaan. 'Ik zou zeggen dat we nu moeten stoppen met die onzin, we moeten de feiten onder ogen zien', aldus Jordan, die vervolgens alle engineers bijeen zou roepen.

'Wat was de set-up die we in het begin hadden? Wat was de set-up die we hadden toen we met vijftien seconden voorsprong wonnen en aan het cruisen waren? Wat is er veranderd?', deelt Jordan, die er vervolgens bovenop zou zitten, de inhoud van de conversatie die hij met de Red Bull-engineers zou voeren. 'Laat me de upgrades zien, want deze upgrades hebben duidelijk niet gewerkt. Jullie houden jezelf voor de gek. Je probeert te vertrouwen op een windtunnel, die duidelijk de verkeerde informatie geeft. Laten we teruggaan naar het begin en van daaruit verder werken. Verander niets totdat we categorisch kunnen stellen dat het sneller is. Zo denk ik erover', aldus Jordan. 'Nu is het catastrofaal.'

Verstappen verbloemde problemen Red Bull

Ook voormalig Red Bull-coureur Webber, die tegenwoordig de manager is van Oscar Piastri, had de terugval van zijn oude werkgever niet zien aankomen. 'Het was echt een goed geoliede machine', wijst de Australiër op de sterke beginfase van het seizoen. Daarna ging het echter al snel bergafwaarts met Red Bull, maar dat viel volgens Webber niet meteen op. En dat is aan drievoudig wereldkampioen Verstappen te danken.

'Max (Verstappen, red.) heeft het team dit seizoen al een tijd gedragen. Dat hebben we in Barcelona gezien, we hebben het ook in Silverstone gezien', noemt Webber een aantal voorbeelden, waaraan Jordan ook nog Imola toevoegt, op waarop Verstappen met zijn rijderskwaliteiten het verschil maakte. 'De overwinning van Hamilton in Silverstone was buitengewoon, maar de tweede plek van Max was van topniveau. We hebben een aantal heel speciale races van Verstappen gezien', heeft Webber niets dan lovende woorden voor de regerend wereldkampioen.

Webber is er echter wel van overtuigd dat Red Bull het tij nog kan keren en de strijd met McLaren aan kan gaan in het constructeurskampioenschap. 'Het gaat om kleine dingen. Als ze nog iets weten te vinden, dan kan het zeker nog veranderen', aldus de voormalig Red Bull-coureur.

2024-09-05T17:32:25Z dg43tfdfdgfd