MCLAREN REAGEERT NA STERKE OPENING VERSTAPPEN, RED BULL LIJKT TEKORT TE KOMEN

Lando Norris en Oscar Piastri sluiten de tweede vrije training af als snelsten en laten Max Verstappen twee tienden achter zich. De Nederlander opende sterk op vrijdag, maar leek tijdens de tweede sessie op Spa-Francorchamps toch wat tekort te komen. Iets na de helft van VT2 begonnen beide teams aan de longruns, waarin Piastri sterker oogde dan de drievoudig wereldkampioen. Norris heeft de complete sessie op softs gereden.

Verstappen was na een goede eerste vrije training als een van de eerste rijders weer de baan op tijdens VT2. Eerder op vrijdag had hij alleen maar op de harde band en de zachte band gereden, dus ging hij ditmaal bezig op de mediumband. Tijdens VT1 wilde het zonnetje nog wel even schijnen, maar dat was nu niet het geval. De zon was weer achter de wolken gekropen. De weersvoorspellingen hadden echter al laten weten dat het mogelijk regenachtig kon worden, maar voorlopig leek het erop dat het droog zou blijven. Ook Esteban Ocon kon nu deelnemen aan de training, het probleem met het watersysteem in de auto was opgelost.

Voorafgaand aan de tweede vrije training liet Alpine weten dat Bruno Famin zijn rol als teambaas achter zich laat, maar wel bij het team betrokken blijft. Genoeg onrust bij de Franse renstal vroeg in het weekend dus. Terwijl er vorig weekend onrust was bij Verstappen, was hij de kalmte zelf achter het stuur van de RB20 op Spa-Francorchamps. De Nederlander was de eerste rijder die een snelle run deed, hij zette een 1:44,435 op het bord. De Nederlander bleef niet lang op de baan, na ongeveer een minuut of tien besloot hij weer naar binnen te gaan. Lando Norris reed op de zachte band en kon niet aan Verstappens tijd komen.

De McLaren-coureur was een tiende langzamer. George Russell, die ook op de mediumband reed, kwam iets minder dan drie tienden tekort op de tijd van Verstappen. Carlos Sainz leek zich beter te voelen op het circuit in de Belgische Ardennen dan zijn teamgenoot Charles Leclerc. De Spanjaard was tijdens de eerste vrije training al sneller, en was dat in de beginfase van VT2 ook. Leclerc stond op meer dan een halve seconde van Verstappen. De drievoudig wereldkampioen bleef echter niet lang binnen, na wat aanpassingen aan de afstellingen ging Verstappen op de mediumband verder.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Piastri neemt snelste tijd over, Verstappen komt twee duizendsten tekort

De Red Bull-coureur ging naar buiten om de snelste tijd scherp te stellen naar een 1:43,339 en ging vervolgens weer naar binnen. Norris ging na een korte run op de zachte band ook weer naar binnen. Zijn achterstand op Verstappen was op dat moment opgelopen naar twee tienden. Oscar Piastri ging op dat moment net naar buiten om een run te voltooien op de zachte band. Ook Russell ging weer aan de slag. Het was op dat moment niet heel druk op de baan, dus hadden Russell, Piastri en Sainz vrije baan. Met nog 38 minuten op de klok besloot Verstappen het drietal weer te vergezellen. Sainz noteerde een nieuwe snelste tijd: een ronde van 1:43,098.

De Nederlander was echter gewapend met een nieuwe set softs, dus wachtte iedereen af om te zien wat Verstappen ging laten zien. Ondertussen sprong Piastri eerst naar de nieuwe snelste tijd, en hij was maar liefst zes tienden sneller dan Sainz. Verstappen maakt, net als in VT1, vooral het verschil in de tweede sector. Red Bull lijkt daar voor meer downforce te zijn gegaan, waardoor de RB20 aan het asfalt vastgeplakt zit. Hij kwam echter drie duizendsten tekort om de snelste tijd van Piastri aan te vallen. Russell kon niet meedoen met de heren vooraan, hij verloor acht tienden in zijn ronde. Zowel Piastri als Verstappen ging na die run op de softs naar binnen.

Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda gingen vervolgens bezig met een run op de zachte band, waarbij Ricciardo een paars eerste sector klokte, maar de achtste tijd overall uiteindelijk pakte. Tsunoda pakte die paarse eerste sector af en schoot naar de veertiende tijd. Vooral in de middensector verloor de Japanner veel tijd. Voor beide rijders wordt het weekend in België erg belangrijk, aangezien ze allebei kans maken op het zitje bij Red Bull. In de zomerstop gaat de Oostenrijkse renstal beslissing wat ze wil doen met haar rijders. Ricciardo wordt zowel aan een exit als aan een promotie gekoppeld.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Tijd voor longruns

Norris ging vervolgens aan de slag met een verbetering en die poging was succesvol. Hij dook twee tienden onder de tijd van teamgenoot Piastri met een ronde van 1:42,260. Verstappen en Piastri waren op dat moment allebei binnen. Leclerc wist zich tussen Verstappen en Sainz te nestelen. Op het moment dat Norris naar binnen ging besloten Piastri en Verstappen er weer op uit te gaan. Er waren nog 25 minuten te gaan. Piastri ging duidelijk bezig met de longruns. Ook Verstappen schakelde over op de mediums om te beginnen aan de longruns. Leclerc ging dat doen op de softs, Norris ging ook nog een keer op de rode band naar buiten.

De Brit keerde na een ronde terug naar de pitstraat, en ging vervolgens ook bezig met het run plan van de longruns. Aanvallen op de snelste tijd, die Norris overigens had gezet, werden voorlopig niet meer gedaan. Verstappen reed stabiel in de 1:48-ers, terwijl Piastri een paar keer een uitstapje maakte naar de 1:49-ers. Nadat Verstappen er zes a zeven ronden op had zitten leek zijn tempo echter een beetje te verslomen, hij kwam in de hoge 1:49-ers terecht. Piastri was op dat moment sneller.

Met nog zeven minuten op de klok stapten Verstappen en Piastri over naar de zachte band om daar nog wat ronden op gedaan te krijgen. De longruns van Verstappen zagen er echter niet zo strak uit als die van Piastri. Pérez kwam redelijk in de buurt van de tijden van de Nederlander. Ferrari reed haar longruns op de zachte band met Leclerc en de mediumband met Sainz. Leclerc hield het na acht ronden voor gezien.

Uitslag

2024-07-26T16:26:06Z dg43tfdfdgfd