MEDIA IN NEDERLAND EN ENGELAND: VAN 'DOMPER IN DORTMUND' TOT 'WE HAVE DONE IT'

Op de voorpagina's van de Nederlandse en buitenlandse kranten gaat het vandaag over de nederlaag van Oranje. Het was de eerste cruciale wedstrijd tegen een topland en meteen 'leek het Nederland allemaal te veel'. De 'warrige' scheidsrechter hielp niet mee, maar Koeman maakte met zijn ploeg volgens de Nederlandse pers ook geen indruk. De Britse media zijn intussen lyrisch: 'Wat een goal!'

"Sprookje Oranje spat uiteen", kopt De Telegraaf op de voorpagina over het 2-1 verlies tegen Engeland. De krant noemt het Nederlands elftal 'een labiele ploeg' die van Engeland een 'masterclass hogeschoolvoetbal' kreeg. 

En terwijl de tienduizenden feestvierende Nederlandse supporters in Dortmund de Duitsers nog lang zullen bijblijven, zal de herinnering aan de selectie van Ronald Koeman en de bondscoach zelf allesbehalve eeuwig zijn, schrijft de krant.

'Kampioen feestvieren'

"De Oranjesupporters zijn zonder enige concurrentie Europees kampioen feestvieren geworden", schrijft ook het AD. De eerste helft van de wedstrijd vond de krant 'meeslepend', na rust ontpopte het duel zich 'in een schaakspel waar de spanning vanaf droop'. 

De eerste wedstrijd tegen een "echt topland" leek Nederland 'allemaal te veel', schrijft de Volkskrant. Ook de 'warrige' scheidsrechter Felix Zwayer hielp niet. De Duitser floot volgens de krant het spel 'kapot'. 

'Engelsen kunnen beter tegen drinken'

Zoals de voetballers het op het veld aflegden tegen de Engelsen, moesten ook de Nederlandse supporters in het stadion hun meerdere erkennen in de Britten. "Engelsen kunnen blijkbaar beter tegen een dag drinken in de stad dan Nederlanders", concludeert de Volkskrant.

Trouw schrijft dat de uitkomst van het duel 'logisch' was. Het was 'verwonderlijk' dat Oranje tot de laatste vier was doorgedrongen, vindt de krant. "Daarvoor vielen er simpelweg te veel tekortkomingen te bespeuren in het elftal." 

Het krachtsverschil zou zich vroeg of laat laten doorwegen en 'een wreed einde' brengen aan de missie van bondscoach Ronald Koeman en zijn ploeg.

'We've done it'

De Engelse nieuwsbladen zijn intussen door het dolle heen. 'We've done it', kopt The Daily Star. The Mirror noemt de uitslag 'semi-sational'. 'Oh, wat een nacht', schreef de Daily Mail nadat Engeland in de laatste minuten op voorsprong kwam. 'Wat een goal', concludeert ook The Mirror. The Telegraph spreekt over een 'uitzonderlijk doelpunt'.

De Duitse krant Bild somt de wedstrijd op als 'waanzin in de 91ste minuut' en schrijft dat Oranje deze exit na zijn grote comeback niet heeft verdiend.

Op X ontstond tijdens de wedstrijd veel commotie nadat de Brit Harry Kane een penalty had gekregen en die binnen had geknald voor 1-1. De Britse ex-international Gary Neville zei hierover dat de beslissing van de VAR een 'schande' was. "Ik zou woedend zijn als ik er zo een tegen zou hebben gekregen, zeker in een wedstrijd als deze", aldus Neville.

"Zelfs de Engelsen vonden het ‘schandalig'", berichtte het Belgische Nieuwsblad over de penalty. Engeland ontsnapte met de penalty 'opnieuw aan de dood' volgens de Daily Telegraph en gaat door naar de EK-finale tegen Spanje.

Met de uitschakeling van Oranje grijpt Nederland weer naast de Europese titel. Zondag spelen Spanje en Engeland in Berlijn om de winst in de finale van het EK.

2024-07-10T23:40:07Z dg43tfdfdgfd