NEWEY MAG SNEL WEER AAN HET WERK: GARDENING LEAVE KORTER DAN GEDACHT

Adrian Newey vertrekt bij Red Bull Racing. De topontwerper zal nog wel bij enkele races te zien zijn, maar kan al vroeger dan verwacht aan de slag bij een ander F1-team. GPblog zocht uit waarom Newey zo snel al weg mag van het team en hoe zijn gardening leave eruit ziet.

Het hing al even in de lucht, maar de kogel is nu echt door de kerk: Adrian Newey vertrekt bij Red Bull Racing. In het persbericht viel te lezen dat Newey per direct zijn taken als ontwerper neerlegt, nog wel bij enkele specifieke Grands Prix aanwezig zal zijn en na het eerste kwartaal van 2025 volledig zal stoppen bij Red Bull Racing.

Red Bull Racing laat tegenover GPblog weten dat Newey inderdaad per direct is gestopt als ontwerper van de wagen. Newey zal dus niet meer betrokken worden bij de RB21 van 2025 en al helemaal geen invloed hebben op de wagen van 2026. De wagen die zal worden ontworpen naar het nieuwe technische reglement dat dat jaar ingaat.

Wat gaat Newey nog doen voor Red Bull?

Toch blijft Newey nog even werkzaam namens Red Bull. Dat is voornamelijk om zijn RB17 Hypercar af te maken. Die wagen werd volledig ontworpen door Newey en zal de Brit ook afmaken. Newey zal nog wel bij een aantal Grands Prix aanwezig zijn in 2024, waarbij hij ook de promotie zal doen van de Hypercar. Welke rol Newey in dat soort weekenden voor het F1-team vervult, is nog onduidelijk.

Wat wel duidelijk is, is wat de gardening leave is van Adrian Newey. Eerder werd gesuggereerd dat Newey pas in 2027 aan de slag zou kunnen bij een ander F1-team, maar dat blijkt niet het geval. De periode die Newey nog werkzaam is voor Red Bull aan de RB17, geldt als een zogenaamde gardening leave. Na het eerste kwartaal van 2025 is Newey klaar bij Red Bull Racing en direct ook vrij om te gaan en te staan waar hij wil.

Of Newey daadwerkelijk aan de slag wil bij een ander team, is op dit moment nog onduidelijk. Newey liet in het persbericht zelf de deur wel openstaan, door te zeggen dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Bij Red Bull Racing stellen ze dat Newey nog niet in gesprek is met andere teams of al de intentie heeft om ergens anders te tekenen.

Waarom Red Bull Newey zo makkelijk laat gaan

Bij Red Bull Racing maken ze zich geen grote zorgen om het vertrek van Newey. De RB20 wordt eigenlijk al de wagen van Pierre Waché en Enrico Balbo genoemd. De technisch directeur en hoofd van de aerodynamica bij Red Bull Racing voeren de dagelijkse taken al een paar jaar uit. Red Bull heeft er dan ook alle vertrouwen in dat zij de kar kunnen trekken zonder Newey.

Newey zou de afgelopen jaren al minder betrokken zijn geweest bij het ontwerp van de Red Bull. Newey werkt 150 dagen voor Red Bull en die dagen verdeelt hij over de Hypercar en het F1-team van Red Bull Racing. Daarom is het volgens Red Bull een kleinere stap voor de organisatie nu Newey vertrekt en wordt er ook niet moeilijk over gedaan om hem langer aan de zijlijn te houden.

Toch zijn er genoeg teams die hengelen naar de diensten van Newey. Ferrari lijkt de topkandidaat om Newey in 2025 in te lijven. Newey zou dan gelijk met de wagen voor 2026 aan de slag kunnen gaan. Ook Aston Martin, Mercedes en McLaren zouden geïnteresseerd zijn in de diensten van Newey, maar zij lijken allemaal niet te hoeven rekenen op de komst van Newey.

De bal ligt bij Newey. Hij zal in eerste instantie moeten besluiten of hij nog actief wil blijven in de F1. Hij sprak van een nieuwe uitdaging, maar is die nieuwe uitdaging er nog voor hem in de Formule 1? Als Newey nog een uitdaging heeft in de F1, dan is het winnen met Ferrari. Dat lijkt dan ook het meest logische scenario voor de topontwerper.

2024-05-01T13:33:31Z dg43tfdfdgfd