SABALENKA GEEFT PERSCONFERENTIE EN STEUNT LOEKASJENKO Nú NIET

PARIJS (ANP) - Aryna Sabalenka heeft zich op een persconferentie tijdens Roland Garros uitgesproken tegen Aleksandr Loekasjenko, de president van Belarus. De tennisster uit Belarus sloeg de afgelopen dagen de persconferenties in Parijs nog over omdat ze zich naar eigen zeggen niet veilig voelde.

"Ik voelde me niet gerespecteerd. Het voelde alsof een journalist probeerde woorden in mijn mond te leggen en ik voelde me niet op mijn gemak", zei Sabalenka. Eerder in de week kreeg de nummer 2 van de wereld meermaals vragen over haar in het verleden getoonde steun voor Loekasjenko. "Ik heb geen commentaar, dus bedankt voor je vraag", antwoordde de tennisster toen aan een journalist, die toch bleef doorvragen. Iemand van de organisatie moest ertussen komen. "We weten genoeg, het is duidelijk", counterde de journalist.

Na het voorval besloot Sabalenka de perszaal te mijden en vrijdag en zondag werden er na haar duels uitgeschreven interviews gepubliceerd. Dinsdagmiddag verscheen de winnares van de Australian Open wel weer in de grootste perszaal.

Verplicht

Een van de eerste vragen ging opnieuw over Loekasjenko, met wie Sabalenka in het verleden regelmatig op de foto ging. "We speelden veel in de Fed Cup en hij was in die tijd bij onze wedstrijden aanwezig. Er gebeurde niets ergs in die tijd in Belarus, Oekraïne of Rusland. En ik heb het al vaak gezegd: ik steun oorlog niet. Ik wil niet dat mijn land bij een conflict betrokken raakt. Jullie weten mijn standpunt, mijn antwoord. Ik wil niet dat sport betrokken is bij politiek, want ik ben maar een tennisster en pas 25 jaar oud. Ik steun geen oorlog, wat betekent dat ik Loekasjenko op dit moment ook niet steun."

Sabalenka bereikte dinsdag de halve finales door de Oekraïense Elina Svitolina met 6-4 6-4 te verslaan. Tennissers zijn na iedere wedstrijd verplicht met de pers te praten. Indien ze dat niet doen, moeten ze een boete betalen.

2023-06-06T15:40:41Z dg43tfdfdgfd