VALENTIJN DRIESSEN WEET HET ZEKER: 'VERTREKT HIJ NIET GOEDSCHIKS BIJ AJAX, DAN KWAADSCHIKS'

Valentijn Driessen vindt dat Pier Eringa goedschiks of kwaadschiks moet vertrekken bij Ajax. De voorzitter van de Raad van Commissarissen heeft volgens Driessen volledig gefaald als toezichthouder door het afgelopen jaar blind achter ‘charlatan’ directeur voetbalzaken Sven Mislintat aan te lopen.

Waar Mislintat zondagavond na de gestaakte Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op straat werd gezet, is het de verwachting dat er de komende tijd nog meer koppen gaan rollen in de Johan Cruijff ArenA. Eringa is als voorzitter van de Raad van Commissarissen één van de kopstukken die onder vuur ligt. Ajax-supporters hebben de voorbije tijd meerdere malen het vertrek van de RvC geëist.

Driessen zou een vertrek van Eringa meer dan logisch vinden. “Hij liet Mislintat zomaar 115 miljoen euro uitgeven aan een rits miskopen en gaf hem vetorecht voor alle technische beslissingen. Eringa’s ontsnappingsroute loopt via de functie van korpschef bij de nationale politie. Hij is voor die vacature gepolst. Zo’n nieuwe job kan Eringa, hoewel inmiddels zwaar beschadigd, aanwenden om Ajax toch door de voordeur te verlaten. Vertrekt Eringa niet goedschiks, dan kwaadschiks."

Als Eringa zijn positie niet ter beschikking stelt, dan moet de vereniging Ajax (dat 73 procent van de aandelen bezit) hem via de aandeelhoudersvereniging buiten zetten, vindt Driessen. “De woensdag nieuw geïnstalleerde bestuursraad onder voorzitterschap van Ernst Boekhorst en met de ex-Ajax-spelers Edo Ophof en Pim van Dordt daarin kan Eringa met wegstemmen dreigen. Op gezag van deze bestuursraad ging de RvC trouwens zondagavond laat akkoord met het ontslag van Mislintat. Daarvoor hield de RvC de Duitser met zijn zogenaamde ’Diamantauge’ de hand boven het hoofd om het eigen falen te maskeren.”

Driessen pleit ook voor een vertrek van Jan van Halst, die sinds enkele weken interim-directeur is. Daarvoor zat hij net als Eringa in de RvC. “Overal zat Van Halst als commissaris technische zaken met zijn neus bovenop. Alle miljoenentransfers - inkomend en uitgaand - bij Ajax gaan langs de rvc voor een definitieve goedkeuring. Van Halst ging mee in alle verhalen van Mislintat hoewel er voldoende mensen bij Ajax allang waren gewaarschuwd voor de praktijken van Mislintat.”

2023-09-25T06:03:07Z dg43tfdfdgfd