VAN BASTEN EN TEN HAG LIJNRECHT TEGENOVER ELKAAR OVER PRESTATIE ORANJE-INTERNATIONAL IN EK-WEDSTRIJD TEGEN POLEN

Marco van Basten en Erik ten Hag konden het zondag niet eens worden over de prestatie van Oranje-aanvaller Xavi Simons in de EK-wedstrijd tegen Polen. De oud-spits van onder meer Ajax en AC Milan vond dat de buitenspeler van Red Bull Leipzig teleurstellend voor de dag kwam, terwijl Ten Hag vond dat de 21-jarige buitenspeler ook goede dingen liet zien.

"Ik vond hem niet goed, ik vond hem eigenlijk een beetje teleurstellen", is Van Basten bij NOS Studio Fußball kritisch over de wedstrijd van Simons. Zo kreeg de buitenspeler kort na rust een grote kans, maar leek hij te schrikken van de inglijdende Jakub Kiwior en schoot de bal vervolgens naast. “Als je vertrouwen hebt, kap je hem uit en glijdt de verdediger door”, weet Van Basten.

“Dan heb je een vrije schietkans. Dat doet een speler die vertrouwen heeft, en hij heeft geen vertrouwen. Dat is iets wat je zelf moet zien te krijgen, want er is niemand die het je geeft. Je moet er hard voor werken”, realiseert de analist zich.

Ten Hag kan het allerminst vinden in de woorden de voormalig topschutter van het Nederlands elftal. “Ik denk dat hij bij zijn club van links naar binnen speelt, nu speelt hij vanaf rechts naar binnen. Maar ik denk dat hij bij zijn club ook weleens van rechts naar binnen speelt. Hij speelt daar wel echt op de 10-positie en daar ligt wel echt zijn kracht. Ik vond hem niet zo tegenvallend. Hij speelde niet de sterren van de hemel, maar ik denk wel dat hij goede posities had. Een aantal goede acties, het was niet altijd makkelijk om aan de bal te komen."

"Maar ik geloof dat hij voor rust ook een opgelegde kans gaf aan Memphis, dus hij had zeker ook zijn goede momenten”, vervolgt Ten Hag, die Simons dan ook ‘gewoon’ zou laten staan. “Denk het wel, maar het hangt er ook vanaf. Het is een toernooi, de volgende tegenstander, dus dan ga je ook tactisch kijken. Wat is er nodig? Dus voor de volgende wedstrijd (tegen Frankrijk, red.) kan ik me heel goed voorstellen dat Frimpong gaat spelen."

De trainer van Manchester United verwacht dat het Nederlands elftal dan wat meer terug komt te spelen. “En dat er wat meer ruimtes gaan vallen achter de laatste linie van Frankrijk. Maar dat ga je van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. En zoals Ronald Koeman ook aangaf: je hebt meer dan elf basisspelers. Zeker op zo'n toernooi waar de wedstrijden zich snel opeenvolgen. Dat zal hij zeker gaan benutten”, besluit Ten Hag het onderwerp.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Welke spelers van Oranje moet Koeman strafschoppen laten nemen?

Afgezien van Memphis Depay heeft Oranje een klein probleem. Al is er een Eredivisie-speler met 10 goals uit 10 penalty's.

2024-06-17T07:48:29Z dg43tfdfdgfd