VAN HANEGEM TWIJFELT OVER 'AJAX-DNA' EN WENS VAN STEIJN VOOR TAGLIAFICO EN VAN DE BEEK

Willem van Hanegem stelt in zijn wekelijkse column de kritische vraag wat er was gebeurd als trainer Maurice Steijn meer invloed had gehad op het transferbeleid van Ajax. De oud-voetballer is van mening dat de spelers, die de coach op zijn verlanglijst had staan, de Amsterdammers niet veel verder hadden geholpen. Van Hanegem ziet van alles misgaan en denkt dat na het vertrek van directeur voetbalzaken Sven Mislintat ook het vertrek van Steijn bijna onoverkomelijk is.

“Steijn hoeft van mij niet weg hoor, maar ik vraag me wel af waarom hij niet meteen duidelijk afspraken heeft gemaakt toen Ajax bij hem aanklopte”, schrijft Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad. “Hij deed dat niet en nu moet hij een team maken van jongens die er wel zijn”. Ajax trok afgelopen transferperiode twaalf nieuwe spelers aan en zondagmiddag leken onder anderen aankopen Gastón Ávila, Sivert Mannsverk en Benjamin Tahirovic al gepasseerd door Steijn ten faveure van spelers uit de eigen jeugdopleiding.

Eerder kwam het nieuws al naar buiten dat geen van de transferwensen van Steijn waren ingewilligd door Mislintat. Van Hanegem twijfelt of spelers als Donny van de Beek en Nicolás Tagliafico, die beiden op de verlanglijst van de coach stonden, Ajax bij de hand hadden kunnen nemen. “Het valt vast goed bij de supporters met hun gezanik over het Ajax-DNA, waar niemand van weet wat dat nou precies is”, stelt Van Hanegem. “Maar je kunt jezelf afvragen of Ajax er nou mee geholpen zou zijn als die jongens terug zouden keren.”

“Van de Beek speelde de afgelopen jaren zelden en Tagliafico zat ook vaak op de bank toen hij nog speler van Ajax was”, aldus Van Hanegem. Eerstgenoemde mocht afgelopen zomer vertrekken bij Manchester United en waar Lorient en Real Sociedad hem op huurbasis wilde overnemen, hielden de Amsterdammers zich op de vlakte. Tagliafico werd daarentegen wel in verband gebracht met een terugkeer naar Ajax. Steijn had de linksback bij Mislintat aangedragen, maar de directeur voetbalzaken gaf de voorkeur aan Borna Sosa.

“Het valt vast goed bij de supporters met hun gezanik over het Ajax-DNA, waar niemand van weet wat dat nou precies is. Maar je kunt jezelf afvragen of Ajax er nou mee geholpen zou zijn als Van de Beek en Tagliafico terug zouden keren.
- Willem van Hanegemen

Van Hanegem denkt dat, naast Mislintat, ook Steijn ‘waarschijnlijk sneuvelt’ bij Ajax. “Het is onafwendbaar”, concludeert de oud-voetballer van Feyenoord. “Maar de mensen bij Ajax mogen het zich wel aanrekenen dat die Duitser zonder een indrukwekkend CV bij zo’n grote club alles eventjes mag bepalen. En al die nieuwe spelers hebben een langdurig contract.”

2023-09-25T07:54:45Z dg43tfdfdgfd