VERSTAPPEN BEWIEROOKT: 'WE ZIJN GETUIGE VAN EEN GROOTHEID OP ZIJN PIEK'

F1TV-analist James Hinchcliffe heeft Max Verstappen tot een zijn vijf helden benoemd uit het Spaanse Grand Prix-weekend. De Canadese ex-coureur was niet eens zozeer onder de indruk van de 25 punten die Verstappen pakte met zijn 40e raceoverwinning, maar wees vooral op de wijze waarop Verstappen ook het laatste punt wegsnoepte bij de concurrentie.

Hinchcliffe nam zelf elf jaar lang deel aan de IndyCar Series, en kwam in die tijd tot zes overwinningen. Sinds dit seizoen is Hinchcliffe bij F1TV betrokken als analist, en na elk raceweekend wijst hij in zijn rubriek bij Formula1.com vijf coureurs aan die hem in positieve zin opvielen. Uiteraard kon Verstappen niet ontbreken na zijn derde Grand Slam. 'We blijven een beetje in herhaling vallen', wijst Hinchcliffe op de complimentenrivier die bij huize Verstappen uitmondt. 'Ik wil niet eens zijn gehele race bespreken, maar vooral een bepaald moment', zo doelt hij op de strijd om de snelste rondetijd.

Verstappen reed deze snelste ronde richting het einde van zijn stint op zachte banden. 'Aan het einde van de race vroeg Verstappen naar de snelste rondetijd. Deze rondetijd stond op dat moment op naam van Sergio Pérez, die in zijn snelle ronde verse banden had en het voordeel van de DRS. Die rondetijd was zeven tienden sneller dan de snelste ronde van Verstappen. Over de boordradio werd al aangegeven dat er geen risico's genomen hoefden te worden en dat een laatste overschrijding van de witte lijnen een straf zou opleveren. Verstappen reed vervolgens een ronde die drie tienden sneller was dan die van Pérez. Op oude banden. En zonder DRS', wijst Hinchcliffe op de bizarre wijze waarop Verstappen zijn teamgenoot toch te snel af was.

Het zorgt ervoor dat Hinchcliffe de Nederlander toch nog van wat extra complimenten moet voorzien. 'Het is ontzagwekkend hoe makkelijk Verstappen in staat is om ogenschijnlijk eindeloos veel tijd te vinden qua rondetijd wanneer dat benodigd of gewenst is. Het is niet lastig geweest de laatste tijd om de racewinnaar te voorspellen, maar het is belangrijk om te erkennen dat we getuige zijn van een grootheid op zijn piek.'

Hinchcliffe plaatst landgenoot bij andere helden

De rubriek van Hinchcliffe bestaat altijd uit vijf 'helden', dus werden ook andere coureurs bewierookt. Een van die coureurs was mede-Canadees Lance Stroll, die voor het eerst dit seizoen voor teamgenoot Fernando Alonso wist te kwalificeren en te eindigen. Verder werden de met elkaar strijdende Zhou Guanyu en Yuki Tsunoda aan het lijstje toegevoegd. De twee Aziaten blonken uit in het middenveld en kwamen als negende en tiende over de eindstreep, al verloor Tsunoda zijn punten door een straf, die ook door Hinchcliffe twijfelachtig wordt genoemd. Tot slot wordt George Russell genoemd: de Mercedes-coureur reed vanaf een twaalfde startpositie naar zijn eerste seizoenspodium.

2023-06-07T10:53:14Z dg43tfdfdgfd