VITESSE KAN MET UITGAANDE TRANSFERS STERKHOUDERS 7,4 MILJOEN EURO BIJSCHRIJVEN

De schuldenlast van Vitesse bedraagt volgens de rechtbank van Gelderland liefst 18,9 miljoen euro en de Arnhemmers zijn naarstig naar inkomsten om deze af te lossen. Volgens het algoritme van FootballTransfers kan de noodlijdende club uit Arnhem miljoenen bijschrijven wanneer het overgaat tot de verkoop van enkele sterkhouders. Dit zal echter, samen met de opbrengsten uit de lopende crowdfundingsactie, niet voldoende zijn om de volledige schuld af te lossen.

Vitesse kent een zwaar seizoen, waarbij de strijd tegen degradatie definitief gestaakt kon worden

na een straf van liefst achttien punten in mindering

. De onafhankelijke licentiecommissie deelde deze straf uit wegens 'ernstige overtredingen'. Vitesse is daardoor volgend seizoen veroordeeld tot de Keuken Kampioen Divisie en gaat door de puntenstraf het record breken van minst behaalde punten. Eerder stond deze op naam van RBC Roosendaal, dat slechts negen punten haalde in het seizoen 2005/06. Vitesse kan maximaal nog op acht punten komen.

De sportieve malaise is nog niet eens het grootste probleem voor Vitesse. De Arnhemmers kampen met een enorme schuldenlast en

hierdoor dreigt de onafhankelijke licentiecommissie de stekker uit de club te trekken indien de zaken in mei niet dusdanig op orde zijn

. Op de achtergrond is Vitesse druk bezig om de schulden te verminderen en is er ondertussen een crowdfundingsactie opgestart, waarmee tot op heden ruim anderhalf miljoen euro werd opgehaald.

Lees ook:

Lutsharel Geertruida jaar na afketsen toptransfer alsnog op weg naar Bundesliga

Noodgedwongen verkoop kan Vitesse miljoenen opleveren

Om extra inkomsten te vergaren,

moet Vitesse flink saneren

en sterk overwegen om contractspelers in de etalage te zetten. In januari incasseerde de Arnhemse clubs al vier miljoen euro voor sterkhouder Million Manhoef, die naar Stoke City vertrok. Hiermee kon de schuld op dat moment worden teruggedrongen en nu lijkt een herhaling van deze zet wederom noodzakelijk voor Vitesse. Het lijkt alleen niet voldoende te zijn.

Melle Meulensteen is volgens het algoritme van FootballTransfers de meest waardevolle contractspeler van Vitesse

Vitesse heeft na dit seizoen nog zes spelers onder contract staan, die regelmatig een basisplaats krijgen. Eloy Room ligt net als Dominik Oroz, Mica Pinto, Carlens Arcus en Thomas Buitink tot medio 2025 vast. Daarnaast beschikt Melle Meulensteen over een contract tot medio 2026. Dit zestal vertegenwoordigt volgens het algoritme van FootballTransfers een Estimated Transfer Value (ETV) van 7,4 miljoen euro.

Lees ook:

Fabrizio Romano meldt vertrek van Hakim Ziyech bij Chelsea

Naast deze zes basisspelers beschikken ook Gyan de Regt, Enzo Cornelisse, Simon van Duivenboden, Miliano Jonathans (tot medio 2025), Mathijs Tielemans, Mats Egbring (tot medio 2026) en Amine Boutrah (tot medio 2027) over een doorlopend contract. Zij vertegenwoordigen samen een ETV van 3,3 miljoen, waardoor Vitesse in totaal 10,9 miljoen euro zou kunnen incasseren komende zomer voor al zijn contractspelers. De schuldenlast zou daarmee terug kunnen worden gebracht naar acht miljoen euro met de kanttekening dat Vitesse voor volgend seizoen op zoek moet naar een volledig nieuwe selectie.

2024-05-08T11:34:52Z dg43tfdfdgfd