WAAROM LECLERC NA STRAF IN SPANJE NIET 15 PLAATSEN NAAR ACHTEREN GAAT TIJDENS F1 GP CANADA

Rondom de Formule 1 Grand Prix van Spanje en Canada was er veel onduidelijkheid over de situatie van Charles Leclerc. De Monegask had, na een dramatische kwalificatie twee weken geleden in Barcelona, veel onderdelen gewisseld tijdens parc ferme. Veel fans dachten dat Leclerc als gevolg 15 plaatsen naar achteren zou gaan in Canada omdat hij al achteraan zou starten in Spanje en dus de straf niet uitgevoerd kon worden. Dit is echter niet het geval. De verwarring ontstond door de verwoording van de FIA.

Het seizoen van Leclerc verloopt tot nu toe alles behalve vlekkeloos. Begin vorig jaar leek hij nog kans te maken op de titel. Gedurende het seizoen zakte hij echter weg, begon zowel de Monegask als Ferrari fouten te maken en waren er ook strategische blunders en betrouwbaarheidsproblemen die flink wat punten hebben gekost. In 2023 zet deze lijn door. Tot nu toe verzamelde Leclerc 42 punten door een P7, P3, P7 en P6 te halen. In Bahrein en Australië viel hij uit, terwijl Leclerc in zowel Monaco als Spanje geen punten scoorde. Twee races op rij dus zonder punten gescoord te hebben. In Canada start de Monegask vanaf P10 en maakt hij een wat betere kans op punten. Toch ontstond er onduidelijkheid over zijn startpositie in Montreal na wat er in Spanje gebeurde.

OOK INTERESSANT: Hoeveel gridstraffen heeft de FIA uitgedeeld na de chaotische kwalificatie in Canada?

Leclerc in Spanje

In Spanje ging het voor Leclerc fout tijdens de kwalificatie. De coureur kwam niet verder dan P19, waardoor hij achteraan zou beginnen tijdens de race. Vervolgens werden er tijdens parc ferme veel onderdelen van de auto verwisseld. Zo zou Ferrari onder meer werken aan de ophanging van de auto, waardoor Leclerc vanuit de pitstraat moest starten. Vervolgens begon echter de onduidelijkheid toen bekend werd dat er bij Leclerc ook de energy store en control electronics vervangen waren. Aangezien dit tijdens parc fermé gebeurde en Leclerc tevens bij beide onderdelen al over de limiet is, leverde hem dit een gridstraf van 15 plaatsen op. Bij de omschrijving van de FIA stond 'terugvallen van 15 plaatsen voor de volgende race waarin de coureur deelneemt'. Het laatste gedeelte van de zin zorgde voor verwarring, aangezien dit in voorgaande weekenden nooit op deze manier omschreven werd door het autosportorgaan.

Geen gridstraf Canada

Veel mensen op het internet dachten, omdat Leclerc al vanaf P19 begon in Spanje, dat deze straf voor de race van vandaag in Canada was. Dit komt deels ook omdat veel mensen waarschijnlijk alleen het gedeelte 'terugvallen van 15 plaatsen voor de volgende race' hebben gelezen en vervolgens zijn gestopt of dachten genoeg te weten. De volgende race waarin Leclerc op dat moment aan mee zou doen, was echter Spanje en niet Canada. Kortom: de gridstraf van 15 plaatsen kwam bovenop de P19 die Leclerc al had. Omdat Logan Sargeant hetzelfde was overkomen, zakte Leclerc niet naar P20 maar bleef hij op P19. In Canada zal Leclerc dus zondag gewoon vanaf P10 starten. Hij kwalificeerde zich als elfde, maar schuift een plekje op dankzij de straf van Carlos Sainz.

Lees ook

2023-06-06T06:20:44Z dg43tfdfdgfd