GEEN STRIJD VOOR BRONS: WAAROM HET EK GEEN TROOSTFINALE BEVAT

In tegenstelling tot het WK bevat het EK geen troostfinale. Waar er op wereldkampioenschappen om brons wordt gespeeld tussen de verliezend halve finalisten, is dit op het Europees Kampioenschap niet het geval. Frankrijk zal dus niet om de derde plek spelen, net als de verliezer van het treffen tussen Nederland en Engeland. Maar waarom is er geen troostfinale?

In 1980 bevatte het EK voor het laatst een troostfinale. Tsjecho-Slowakije won destijds na strafschoppen van Italië. Hierna verdween de strijd om brons van het podium. De UEFA zou immers vinden dat een extra wedstrijd voor onnodige belasting zorgt voor de spelers, die er al een lang seizoen op hebben zitten.

Een zevende wedstrijd wordt daarmee voorkomen voor de verliezers uit de halve finales. Opvallend is echter dat de UEFA in de Nations League wél opteert voor een troostfinale. Toch zal deze op het EK niet plaatsvinden, wat betekent dat Frankrijk niet hoeft aan te treden tegen de verliezen van het duel tussen Nederland en Engeland. Drie keer kwam het voor dat Nederland ten onder ging in een halve finale op het EK, namelijk in 1992, 2000 en 2004, waar de derde plek steevast werd gedeeld.

Het WK bevat dus, in tegenstelling tot het EK, wel een troostfinale. Gelukkig voor Oranje, dat in 2014 immers brons pakte na een klinkende 0-3 zege op het gastland, Brazilië, onder leiding van toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Mogelijk liggen er ook financiële motieven ten grondslag aan het feit dat het WK wel een troostfinale kent. De FIFA verdient namelijk veel geld aan een dergelijk duel.

MATCHDAY! Beluister hieronder de nieuwste Oranjekantine vanuit Dortmund:

2024-07-10T10:39:37Z dg43tfdfdgfd