MAKKELIE LEGT UIT WAAROM HIJ TOTAAL NIET OVERWOOG HARTMAN TWEEDE GEEL TE GEVEN

Arbiter Danny Makkelie heeft uitgelegd waarom hij Quilindschy Hartman zondagmiddag geen tweede gele kaart gaf in De Klassieker (2-3). De scheidsrechter zag ook na het terugkijken van de beelden geen enkele aanleiding om terug te komen op die beslissing.

Bij uitzondering wilde Makkelie in de Johan Cruijff Arena in gesprek met ESPN. 'We hebben een nieuw beleid bij de KNVB, dat we als scheidsrechters in principe niet voor de camera komen, tenzij het om uitleg gaat over een spelregel. Ik denk dat het goed is dat ik die spelregel nog een keer uitleg', aldus de ervaren scheidsrechter.

Hij werd gevraagd uitleg te geven over zijn beslissing om Hartman geen tweede gele kaart te geven. De Feyenoorder had al vroeg geel geïncasseerd voor een overtreding op Steven Berghuis en vloerde halverwege de tweede helft ook Mohammed Kudus. De Johan Cruijff Arena schreeuwde om een gele kaart, maar Makkelie wilde daar niets van weten.

'In zo'n geval moet de scheidsrechter beoordelen of er sprake is van een onbesuisde overtreding of een onvoorzichtige overtreding. Bij onbesuisd is er sprake van snelheid en van kracht. Hier steekt de Feyenoord-speler alleen zijn been uit. Dat is een onvoorzichtige overtreding', oordeelt Makkelie.

'Waarom zou het dan wél geel kunnen zijn? Als hij met die overtreding een veelbelovende aanval eruit haalt. Maar in dit geval was het op eigen speelhelft van Ajax, aan de zijlijn, ver van de goal en er zijn nog verdedigers van Feyenoord op hun eigen helft. Dit is voor mij geen gele kaart', benadrukt Makkelie. 'En niet alleen voor mij, maar voor al mijn collega's. Ik ben ook een internationale scheidsrechter en ook dáár geef ik zo'n gele kaart niet. Dus ook vandaag niet.'

Makkelie heeft ook na het terugzien van de beelden geen enkele twijfel: hij zou opnieuw hetzelfde handelen. 'Absoluut. Als ik de wedstrijd opnieuw zou doen, zou ik hem weer niet geven. Mensen zeggen dan: dit is een tweede gele kaart. Maar ik zou er ook geen eerste gele kaart voor geven.'

2023-03-19T16:42:27Z dg43tfdfdgfd