MANCINI LUIDT NOODKLOK ONDANKS CL-SUCCES: 'ITALIAANSE VOETBAL NIET HERBOREN'

Roberto Mancini heeft in aanloop naar de start van de EK-kwalificatiereeks zijn zorgen geuit over het gebrek aan aanvallende opties bij Italië. De bondscoach haalde daarom voormalig Argentijns jeugdinternational Mateo Retegui bij de selectie.

Die keuze baarde opzien in Italiaanse media, aangezien Mancini in het verleden heeft gezegd dat alleen spelers die zijn geboren in Italië wat hem betreft zouden moeten uitkomen voor de Azzurri. 'Maar de wereld is veranderd. Alle Europese nationale teams hebben genaturaliseerde spelers uit alle andere landen', zei de bondscoach maandag tijdens zijn perspraatje.

Mancini kijkt met jaloezie naar de keuzemogelijkheden van bondscoach Gareth Southgate bij Engeland, dat donderdag de eerste tegenstander is in de jacht op een ticket voor het EK. 'We zijn slechter af dan Southgate', doelde de voormalig coach van Manchester City op uitspraken van de Engelse bondscoach over het afnemende aantal Engelse spelers in de Premier League.

In de Serie A is het namelijk nog slechter gesteld, vindt Mancini. Vooral voorin. Ondanks de goede resultaten van de Italiaanse clubs in Europa, luidde de bondscoach daarom de noodklok. 'Het Italiaanse voetbal is niet herboren. We hebben drie teams in de kwartfinale van de Champions League, maar er spelen hooguit zeven tot acht Italianen in. Dat is de realiteit, we moeten iets veranderen.'

Dat terwijl Mancini zelf nog lid was van een generatie vol topaanvallers. 'Niemand in Italië speelt nog op straat. Wij voetbalden drie tot vier uur op straat en gingen dan trainen, dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Het is geen toeval dat er nog veel spelers worden ontdekt in landen als Uruguay, Argentinië en Brazilië, waar ze nog veel op straat spelen', verklaarde de bondscoach.

En dus vond Mancini het gerechtvaardigd om met Retegui (foto) een aanvaller op te roepen die is geboren en getogen in Argentinië, maar wel Italiaanse voorouders heeft. 'We volgden hem al een tijdje', aldus de bondscoach, wiens beste spits Ciro Immobile geblesseerd is. Juventus-aanvaller Federico Chiesa is door een blessure die hij zondag opliep tegen Inter ook een twijfelgeval.

2023-03-21T07:28:28Z dg43tfdfdgfd