ORANJE TERUG BIJ AF: WAS DE STRAFSCHOP DIE ENGELAND KREEG TERECHT?

Het Nederlands elftal is zijn voorsprong tegen Engeland al vrij snel kwijtgeraakt. Uit een strafschop schoot Harry Kane zijn ploeg in de zeventiende minuut op gelijke hoogte.

Engeland moest na een vroege goal van Xavi Simons in de achtervolging en kreeg na ruim een kwartier een goede kans op de gelijkmaker. Kane schoot op doel, maar werkte de bal over. Bij zijn inzet werd hij geraakt door de instormende Denzel Dumfries.

De VAR bestudeerde de beelden en trok de conclusie dat er een strafschop gegeven moest worden. Scheidsrechter Felix Zwayer werd naar het scherm geroepen en ging daarin mee. Bart Verbruggen kwam er nog dicht bij, maar kon de inzet van Kane nét niet keren: 1-1.

Christina Unkel, een gekwalificeerd scheidsrechter, kon niet geloven dat Zwayer naar het scherm werd geroepen: laat staan dat de Duitse scheidsrechter een strafschop gaf na nadere bestudering. 'Ze gaan er niets mee doen, en dat lijkt me de juiste beslissing', aldus de Amerikaanse arbiter op ITV, de Engelse zendgemachtigde. Toen bleek dat er toch een VAR-check gaande was, herhaalde ze dat er geen strafschop gegeven moest worden.

De Schotse co-commentator Ally McCoist was het oneens met de regel, maar vond wel dat de beslissing van Zwayer te rijmen viel met het spelregelboek. Zijn collega Lee Dixon kon zijn geluk niet op met de strafschop, een beslissing waar de ex-verdediger van Arsenal geen snars van begreep.

Volg het restant van Nederland - Engeland via VI Live:

2024-07-10T19:25:56Z dg43tfdfdgfd