PREMIER LEAGUE SCHERPT REGELS AAN NA KRITIEK ROND NEWCASTLE-OVERNAME

De Premier League heeft de eisen voor nieuwe eigenaren of directeuren in de competitie aangescherpt. Vanaf nu is schending van de mensenrechten een van de diskwalificaties die de Premier League in staat stelt een stokje te steken voor een overname.

Die strenge regelgeving is donderdag tijdens een vergadering goedgekeurd door de Premier League-clubs. Behalve schending van de mensenrechten zijn ook een hele reeks misdrijven nu een legitieme reden om een overname of de aanstelling van een directeur niet goed te keuren, net als een lopend onderzoek naar gedrag dat mogelijk reden zou zijn voor diskwalificatie als dat wordt bewezen. Ook internationale sancties, zoals die tegen voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, vallen nu onder die voorwaarden.

De regelwijziging komt nadat er rond de overname van Newcastle United door een investeringsfonds uit Saoedi-Arabië kritiek kwam op de Premier League, vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Amnesty International noemt deze nieuwe eisen een stap in de goede richting, maar waarschuwt nog steeds dat de Premier League moet oppassen dat het geen sportswashing-speeltje wordt als de regels niet op de juiste manier worden toegepast. De nieuwe regels gelden dus ook voor de op handen zijnde overname van Manchester United.

2023-03-30T16:48:48Z dg43tfdfdgfd