CONCURRENTEN NEMEN RED BULL ONDER VUUR, ONDER AANVOERING VAN BROWN

De spanning was om te snijden tussen Zak Brown en Christian Horner. Hoewel Brown zegt de teams niet persoonlijk aan te vallen, vatten de twee Red Bull-teams het wel zo op. Het zorgde bij de persconferentie en ook op de paddock voor een gespannen sfeer.

Zak Brown is in de afgelopen weken op ramkoers. In ieder interview grijpt hij de mogelijkheid aan om kritiek te leveren op de samenwerking tussen Red Bull Racing en Visa Cash App RB. In zijn ogen is het oneerlijk dat deze teams zo nauw kunnen samenwerken en is het naar zijn idee ook helemaal niet nodig om B-teams te hebben in de F1 met de budgetcap.

In de persconferentie van donderdag schoven Brown, Laurent Mekies (teambaas VCARB) en Christian Horner aan. Een pikante setting gezien hetgeen Brown allemaal geroepen had. De drie werden dan ook naar hun mening gevraagd. Zak Brown mocht het spits afbijten.

Waarom Brown af wil van de Red Bull-teams

‘’De sport blijft zich ontwikkelen. We hebben een budgetcap die bedoeld was om een gelijk speelveld te creëren voor de sport. Geen andere sport staat het naar mijn weten toe dat twee teams van dezelfde eigenaar in dezelfde competitie uitkomen. Ik denk dat we als sport nu in een tijdperk zijn waar me met de budgetcap moeten bewegen richting tien op zichzelf staande teams.’’

‘’Ik denk dat ze (de twee F1-teams) de regels naleven. Ik heb een probleem met de regels en ben van mening dat de FIA dit moet aanpakken. Zoals Helmut (Marko) heeft gezegd, maak je als eigenaar van twee teams daar maximaal profijt van. Zoals de regels nu zijn zorgt dat dus niet voor een gelijk speelveld.’’

Bij Visa Cash App RB doen de uitspraken van Brown pijn. Achter de schermen is de frustratie groot dat het team wordt afgeschilderd als een veredeld ‘B-team’. Ja, Red Bull is eigenaar van zowel Red Bull Racing als VCARB. Visa Cash App RB wil echter net zo graag succesvol zijn in de F1 als haar grote broer. Vandaar ook dat het team in de winter flink investeerde om grote namen als Tim Goss en Alan Permane binnen te hengelen.

Juist het binnenhalen van die grote namen bewijst volgens VCARB dat het op eigen benen wil staan. Waarom zouden mensen met de CV van Peter Bayer, Laurent Mekies, Tim Goss en Alan Permane de overstap naar dit team maken als ze alleen maar de dingen van Red Bull kopiëren?

Waarom Red Bull het oneens is met Brown

Bij VCARB zijn ze het daarnaast ook volledig oneens met de stelling die Brown inneemt. Brown stelt namelijk dat de F1 gezond genoeg is voor tien onafhankelijke teams die zelf hun wagen ontwikkelen. Mekies ontkent dat hier sprake van is. Zowel op sportief vlak als financieel vlak zijn de kleine teams nog lang niet in staat om te concurreren met de topteams, ondanks de budgetcap.

‘’Het is goed om te bedenken waarom de regels over het inkopen van onderdelen er zijn. Als sport wilden we een deelnemersveld dat dichterbij elkaar zit. Er moet minder tijd tussen de winnaar en de verliezer zitten. Door onderdelen te delen, gingen we er vanuit dat het veld dichterbij elkaar zou komen.’’

Mekies stelt dat van dat laatste nog altijd geen sprake is. In 2023 behaalden de onderste vier teams minder punten dan de nummer zes op de ranglijst. Er is dus nog altijd een groot verschil tussen de top en de onderkant. Als teams geen onderdelen meer mogen kopen van grote teams, dan wordt dat verschil alleen nog maar groter.

‘’Daarnaast zijn die regels er om een duurzamer businessmodel te creëren. Ja, we staan er commercieel gezien beter op en de interesse voor de F1 groeit enorm, maar de realiteit is dat de meeste aandeelhouders van teams nog altijd geld erin moeten pompen (om rond te komen). Dus voor je besluit om een duurzaam businessmodel aan te passen, moet je wel een visie hebben hoe die er op de lange termijn uitziet voor de toekomst van de sport.’’

Horner zoekt de aanval met betoog over Red Bull

Horner gooide de knuppel vervolgens helemaal in het hoenderhok. De teambaas benoemde allereerst dat Red Bull met Red Bull Salzburg en RB Leipzig twee teams in de Champions League heeft en dat dat ook gewoon is toegestaan. Het belangrijkste argument van Horner was echter dat er juist applaus zou moeten zijn voor Red Bull dat ze zoveel investeren in de F1.

‘’Als je kijkt naar de start van die aankoop (van het tweede team). Bernie Ecclestone en Max Mosley benaderden Dietrich (Mateschitz) in 2005 of hij het Minardi team wilde opkopen. Een team dat worstelde en bijna failliet werd verklaard. Dietrich stapte in en investeerde enorm in de faciliteiten in Faenza.’’

‘’In de financiële crisis van 2008 kozen meerdere fabrikanten ervoor om de sport te verlaten. Red Bull bleef de sport trouw met twee teams in die zware periode. De regels veranderden en het team in Faenza moest een eigen fabrikant worden, dus werd er nog meer geïnvesteerd in de infrastructuur. Ook met COVID bleef Red Bull de F1 trouw en was het Red Bull dat de F1 als eerste weer in gang wilde brengen.’’

‘’De toewijding van Red Bull aan de Formule 1 verdient applaus. Men moet dankbaar zijn, in plaats van het proberen te ontregelen. De twee teams zijn compleet gescheiden. Van het team in Italië gaan er meer mensen naar Ferrari dan naar Milton Keynes.’’

Waarom concurrenten de aanval openen op Red Bull Racing

Zo ging Horner nog even door en dat werd op de paddock niet los gezien van het onderzoek dat er naar de Brit loopt. Door langer over dit antwoord te doen,  bleef er minder tijd over om daarover vragen te krijgen. De concurrenten konden er om gniffelen.

De strijd die over dit onderwerp losbarst valt niet los te zien van de dominantie Red Bull Racing. Concurrenten zullen er altijd alles aan doen om de dominantie tegen te gaan. Het onderzoek naar Horner wordt daarbij gebruikt, maar ook de samenwerking tussen de twee teams wordt aangegrepen om Red Bull naar beneden te halen.

“Maar dat is een constante tactiek. Wat altijd wordt toegepast met niet alleen natuurlijk dit verhaal. Maar dat is altijd. Dat is typisch Formule 1 ook. Ja. 100%’’, zo bleef Verstappen heel nuchter over de ontstane ophef.

2024-02-27T16:14:16Z dg43tfdfdgfd