DE BOER ZIET DE BRUYNE-ACHTIGE SPELER BIJ AJAX RONDLOPEN: 'MODERNE SPELER MET SCOREND VERMOGEN'

Ronald de Boer is erg enthousiast over Ajax-spelmaker Kristian Hlynsson. De negentienjarige IJslander is sinds dit seizoen een vaste waarde in de hoofdmacht van de Amsterdamse club, en zijn voormalige trainer voorspelt hem een grote toekomst. De jonge middenvelder heeft al vier keer gescoord in dit eredivisie-seizoen.

Bij de O17 van Ajax leerde De Boer de jonge IJslander kennen. Hij geeft aan dat hij meteen het potentieel van Hlynsson herkende. 'Kristian had wat Dennis Bergkamp vroeger ook had: in de één-tegen-één was hij niet geweldig, maar zijn aannames waren zo goed dat hij op die manier vaak al spelers uitspeelde,' laat hij weten bij Voetbal International.

Met Manchester City-ster Kevin De Bruyne ziet De Boer veel overeenkomsten. 'Het niveau dat De Bruyne haalt, is maar voor heel weinig spelers weggelegd. Maar qua type lijken ze op elkaar. Kristian is een echte moderne middenvelder met scorend vermogen en oog voor zijn medespelers. Hij heeft een geweldig loopvermogen en verzaakt nooit. Hij denkt ook in balverlies en doet geen gekke dingen, ook niet buiten het veld. De trainer waardeert zijn manier van spelen. Dat had ik ook in de jeugd, maar ik raakte hem al snel kwijt omdat hij werd doorgeschoven. De betrouwbaarheid is gewoon hoog bij Kristian.'

De Boer ziet een verbeterpunt voor Hlynsson

Een punt waarop Hlynsson zich nog kan verbeteren is volgens De Boer dat hij het spel nog meer naar zich toe mag trekken. 'Uiteindelijk denk ik wel dat hij een soort Jari Litmanen kan worden bij dit Ajax: de ploeg beter laten spelen door sneller te denken dan de rest en de simpele dingen simpel te houden. Dit seizoen is voor hem nog een kennismaking; volgend jaar moet hij er echt staan. Maar dat hij een heel belangrijke spil kan worden bij Ajax, daar ben ik zeker van.'

Hlynsson was afgelopen weekend nog enorm belangrijk voor Ajax door de openingstreffer in het duel met NEC voor zijn rekening te nemen. Eerder scoorde hij al twee goals tegen FC Utrecht en was hij ook trefzeker in de wedstrijd tegen Vitesse.

2023-12-06T08:47:24Z dg43tfdfdgfd