GOKSCHANDAAL SCHRIKT DARTSWERELD OP: DRIE SPELERS OP MATJE GEROEPEN

De dartswereld is geschokt door een nieuw matchfixing-schandaal. Andy Jenkins en Prakash Jiwa worden door de International Betting Integrity Association (IBIA) verdacht van matchfixing tijdens hun deelname aan de MODUS Super Series. Jack Main is ook op het matje geroepen en is voorlopig geschorst.

De MODUS Super Series is een wekelijkse competitie waar telkens twaalf spelers aan deelnemen. Het evenement is een lucratief alternatief voor spelers die geen PDC Tour Card hebben. De geselecteerde deelnemers ontvangen 250 pond per dag voor hun deelname, en dit bedrag kan met bonussen uiteindelijk oplopen tot de hoofdprijs van 20.000 pond voor de winnaar van het seizoen.

De vergoeding voor spelers wordt betaald met de inkomsten uit sponsorcontracten die de MODUS Super Series heeft afgesloten met wedkantoren. Vanwege de samenwerking met wedkantoren zijn er strikte regels voor deelnemende spelers. Zij moeten deelnemen aan een kleine cursus over online gokken en moeten 's morgens voorafgaand aan de start van de competitiedag hun telefoons inleveren.

'De voorzitter van de Darts Regulation Authority, Nigel Mawer, heeft het besluit genomen om Prakash Jiwa en Andy Jenkins te schorsen van het bijwonen van of het deelnemen aan door de DRA gesanctioneerde toernooien (zoals het PDC-circuit, red.). Deze schorsing loopt gedurende het onderzoek naar verdachte weddenschappen op wedstrijden tijdens de MODUS Super Series. De spelers hebben het recht om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Dit zijn twee afzonderlijke onderzoeken', staat er in het statement van de tuchtcommissie

Dit besluit heeft vooral verstrekkende gevolgen voor Jiwa. De Indiase darter heeft zich via het kwalificatietoernooi voor darters uit India geplaatst voor het WK Darts. Het is nog onduidelijk of Jiwa nog aan het WK Darts kan deelnemen. Jenkins neemt niet deel aan het WK Darts, maar heeft wel al een indrukwekkende staat van dienst. Hij deed zeven keer mee op Lakeside en plaatste zich tien keer voor het WK Darts van de PDC. In 2007 haalde Jenkins zelfs de halve finales, waarin hij verloor van de uiteindelijke wereldkampioen Raymond van Barneveld. In 2019 moest Jenkins zich ook al melden bij de tuchtcommissie. Toen kreeg hij een boete van 1000 pond vanwege homofobe uitspraken.

2023-11-20T22:21:29Z dg43tfdfdgfd