HOE ZIET DE BIZARRE LOTING VAN DE NATIONS LEAGUE VOOR DE ORANJE-LEEUWINNEN ERUIT?

De Oranje Leeuwinnen wisten na een enerverende avond een ticket voor de Final Four van de Nations League veilig te stellen. In Tilburg slaagde Oranje er pas in blessuretijd in de laatste doelpunten te maken om de eerste plaats in Groep 1 op doelsaldo veilig te stellen. Op 11 december staat de opvallende loting voor de Final Four van de Nations League gepland.

In eerste instantie leek het al vreemd dat Engeland en Schotland in de Nations League bij elkaar in de poule waren ingedeeld. Dit kwam doordat beide landen als Team Groot-Brittannië dezelfde Olympische belangen hadden. De nummers één van de poule maken namelijk kans op een Olympisch ticket. De loting voor de Final Four is echter minstens zo opmerkelijk. In die fase staan de enige twee Europese startbewijzen voor de Olympische Spelen op het spel. Net als Oranje doen ook Spanje, Frankrijk en Duitsland hieraan mee in februari. Normaal gesproken verzekeren de twee finalisten van de Nations League zich voor de Spelen, tenzij Frankrijk, als gastland voor de Spelen al verzekerd van deelname, de eindstrijd haalt.

In dat geval kan de winnaar van de strijd om de derde plaats alsnog een Olympisch ticket bemachtigen. Dat levert een opmerkelijke loting op, merkte Jonker dinsdagavond laat op in het Koning Willem II Stadion. 'Als ik het goed begrepen heb, lijkt een loting tegen Frankrijk verreweg de gunstigste optie. En dat zou eigenlijk niet zo moeten zijn. Want het land dat op 11 december de Fransen loot, heeft een extra kans op het felbegeerde Olympische ticket,' legt Jonker uit. 'Als je van Frankrijk wint, sta je in de finale en is de buit binnen. Maar als je van Frankrijk verliest, krijg je in de strijd om het brons nog een kans, omdat de Fransen al een ticket op zak hebben.'

Merkwaardige scenario's denkbaar bij loting

De landen die Frankrijk niet loten, lopen het risico dat ze slechts één kans krijgen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Mocht Oranje aan Duitsland worden gekoppeld en verliezen, dan worden ze naar de troostfinale verwezen. Als Spanje in het andere duel van Frankrijk wint, zijn de twee startbewijzen vergeven en staat er in de troostfinale niets meer op het spel.

Kortom: het is zo krom als een hoepel, maar Jonker heeft geen zin om al te opzichtig met zijn vinger naar de UEFA te wijzen. 'Omdat ik de oplossing ook niet één-twee-drie zie,' aldus de bondscoach. Een oplossing die er overigens wel degelijk is: Frankrijk niet laten deelnemen aan de Nations League, om er maar één te noemen.

2023-12-06T12:32:48Z dg43tfdfdgfd