KAMPIOEN! OF TOCH NIET… WINNAAR NK NIEUWELINGEN GEDECLASSEERD DOOR JUICHGEBAAR

Finn Bastiaanssen, U17-renner van Willebrord Wil Vooruit, kwam deze zondag met beide handen in de lucht over de streep op de top van de VAM-berg. De jonge Nederlander kwam namelijk als eerste over de streep en kroonde zich zo Nederlands kampioen. Althans, dat dacht hij. De vreugde maakte snel plaats voor verdriet, toen bleek dat juist zijn feestelijke juichgebaar de aanleiding was voor een declassering.

Veiligheid is een belangrijk thema binnen de wielersport. Wellicht nog groter in de categorieën van jonge renners. Hierom is het voor renners in de jeugdcategorieën en voor de nieuwelingen niet toegestaan om zonder handen aan het stuur te juichen. Dit is pas toegestaan vanaf de junioren. Bastiaanssen was echter zo blij dat beide armen in de lucht gingen op de VAM-berg met declassering tot gevolg.

Waar de één treurt, is het voor een ander feest. Thijs Wiersma kwam namelijk als tweede over de streep en mocht zich later alsnog Nederlands kampioen noemen. ”Ik sta hier met een flink dubbel gevoel”, aldus Thijs Wiersma van WV Kapenga Home Centereerlijk via Cycling Online. ”Finn maakte een fout, het is niet anders. Ik had liever gewonnen op een goede manier door als eerste over de streep te komen. Dat lukte niet door een foutje van mijzelf. Dan kom je als tweede over de streep.”

“Na een uur had ik toch gewonnen”, gaat Wiersma verder. “Aan de ene kant mooi, maar je mist het moment dat je zelf als eerste over de streep komt. Ik kwam hier naartoe om te winnen. Dat lukte net niet en toch wel. Dat is mooi en ook weer niet. Ik mag er blij mee zijn en ik ga de trui toch wel met trots dragen.” Finn Bastiaanssen werd teruggezet naar de vijfde plek. Sten Vlieland won zilver, Jesse Klein pakte brons.

Nils Eekhoff

Het is overigens niet de eerste keer dat een Nederlander zijn titel kwijtraakt, nadat hij de finish al is gepasseerd. De Nederlander kwam in de koers ten val en moest achter de volgauto’s terugkeren. Na de aankomst boog de jury zich voor langere tijd over de terugkeer van Eekhoff. Het verdict was zwaar: de Nederlander werd zijn wereldtitel afgenomen.

Take Our Poll

2024-06-17T08:26:52Z dg43tfdfdgfd