OUD-RENNER ULLRICH OPENHARTIG OVER DOPINGGEBRUIK

De Duitse oud-wielrenner Jan Ullrich heeft in een interview met het Duitse magazine Stern inzicht gegeven hoe hij met doping in aanraking kwam bij Team Telekom. "Ik leerde vrij snel dat doping wijdverspreid was", aldus de inmiddels 49-jarige Ullrich. "Mij werd geleerd: je bent goed en hebt een enorm talent, je traint met veel toewijding en je hebt alle vaardigheden die nodig zijn. Maar als je je op dit niveau wilt handhaven, moet je meedoen", stelt Ullrich in het magazine.

De Duitser kwam in 1995, op 21-jarige leeftijd, als een groot wielertalent bij Team Telekom terecht. Twee jaar later schreef hij de Tour de France op zijn naam. Ullrich zag het einde van zijn carrière overschaduwd door dopingperikelen. Kort voor de start van de Tour in 2006 werd hij uit de koers gehaald.

Het internationaal sporttribunaal CAS legde hem later een schorsing op en schrapte ook zijn resultaten vanaf 2005. Uiteindelijk gaf Ullrich in 2013 toe verboden middelen te hebben gebruikt.

Dopinggebruik voelde toen als iets heel normaal, zo geeft Ullrich toe. "De algemene houding was: hoe ga je overleven in een wedstrijd als je het niet neemt? Dan rijd je in het peloton en weet je dat je waarschijnlijk een van diegenen bent die voor niets koersen. Daarom heb je nul kans."

2023-11-21T10:45:59Z dg43tfdfdgfd