SEM STEIJN MOET EERSTE AANWINST VAN BRIAN PRISKE BIJ FEYENOORD WORDEN

Lazio bereidt op dit moment een bod van tien miljoen euro voor op Calvin Stengs, die Feyenoord zodoende na één jaar alweer kan verlaten. Een mogelijk vertrek van Stengs is een grote aderlating voor de Rotterdammers. Feyenoord raakte na het kampioensjaar Sebastian Szymanski ook al na één jaar kwijt en zag de Poolse aanvallende middenvelder bij Fenerbahce tekenen. Met de komst van Sem Steijn van FC Twente kan Feyenoord zich verzekeren van een aanvallende middenvelder die de club de komende jaren bij de hand kan nemen.

Een vertrek van Stengs bij Feyenoord zou een hard gelag zijn voor de club. De aanvallende middenvelder kwam afgelopen zomer voor zes miljoen euro over van OGC Nice en hoopte zich in Rotterdam weer in de kijker te spelen van het Nederlands elftal. Dat lukte zonder twijfel. Stengs speelde in dienst van Feyenoord de pannen van het dak, maakte acht goals en gaf achttien assists in 43 wedstrijden voor de club uit Rotterdam.

Niet gek dat Stengs, die acht interlands (drie goals) achter zijn naam heeft staan, op de radar is verschenen van Lazio en enkele clubs uit de Premier League. Om de aanvallende middenvelder voor de club te behouden, hanteert Dennis te Kloese een vraagprijs van vijftien miljoen euro voor Stengs, die nog tot medio 2027 vastligt in De Kuip. Data van FootballTransfers tonen aan dat de aanvallende middenvelder op dit moment een Estimated Transfer Value van 17,9 miljoen euro vertegenwoordigt en

dus een stuk meer waard is dan de geboden tien miljoen euro van Lazio.

Mocht Feyenoord uiteindelijk toch gaan meewerken aan een vertrek van Stengs, dan kan de club voor het tweede seizoen op rij op zoek naar een nieuwe aanvallende middenvelder. Nadat zowel Szymanski als Stengs een schoot in de roos bleken te zijn, is het voor Feyenoord belangrijk om een vergelijkbare speler aan te trekken. Een speler, die in de bloei van zijn loopbaan staat, nog voldoende ontwikkelmogelijkheden heeft en de club bij de hand kan nemen. Aan de hand van onderstaande eigenschappen, bleek Steijn van FC Twente de ideale opvolger van Stengs.

Via Mee Met Oranje:

Ronald Koeman looft Hélène Hendriks en Noa Vahle na zaterdag

Ideale vervolgstap

Voor Steijn zou een dergelijke overstap naar Feyenoord precies op het juiste moment komen. De aanvallende middenvelder maakte twee jaar geleden de transfervrije overstap van ADO Den Haag naar FC Twente en heeft zich onder zowel Ron Jans als Joseph Oosting uitstekend weten door te ontwikkelen. Steijn was afgelopen seizoen misschien wel de belangrijkste schakel in het team van de Tukkers, die erin slaagden om een ticket voor de voorronde van de Champions League veilig te stellen.

Tijd om wat dieper de cijfers in te gaan. Steijn, 22 jaar, kwam afgelopen seizoen 39 keer voor FC Twente in actie. De aanvallende middenvelder was in totaal goed voor negentien doelpunten en drie assists. Waar Stengs uitblonk met zijn aantal assists, was Steijn vooral met zijn doelpunten van grote waarde voor zijn team afgelopen seizoen. Steijn ligt in principe nog tot medio 2025 vast in De Grolsch Veste, waarbij FC Twente de optie heeft om het contract eenzijdig met één jaar te verlengen.

Gezien zijn prestaties van afgelopen seizoen is het voor zowel Steijn als FC Twente tijd voor een vervolgstap, nu de aanvallende middenvelder een mooi bedrag voor de club kan opleveren. De Hagenaar stond afgelopen winterstop al in de belangstelling van Werder Bremen, maar bleef de club uit Enschede desondanks trouw. Achteraf een slimme zet, aangezien de Estimated Transfer Value van Steijn sinds december een vlucht nam. Waar Steijn in december nog een ETV van 5,7 miljoen vertegenwoordigde, was dat in februari een bedrag van 7,0 miljoen euro.

Toekomstgericht

Met de komst van Steijn naar Feyenoord neemt de club een beslissing die zich op langere termijn kan terugbetalen. Waar Szymanski en Stengs op dit moment beschikken over een Skill van respectievelijk 71,5 en 72,3, loopt Steijn met een Skill van 65,4 nog enigszins achter de feiten aan. Niet gek, gezien het feit dat Steijn nog een hoop stappen te zetten heeft. De aanvallende middenvelder van FC Twente bewees afgelopen seizoen echter wel dat hij de doorzettingsvermogen en het talent heeft om de komende jaren zich verder te ontwikkelen, wat terug te zien is aan zijn Potential van 73,8. Mocht Steijn dat niveau halen, kan hij op termijn een betere aanvallende middenvelder voor Feyenoord worden dan zowel Szymanski als Stengs.

Skill
Potential
  • Sem Steijn
  • Calvin Stengs
  • Sebastian Szymanski
17181920212223242526Age020406080 65.4 73.8 72.3 71.5 75.2

De ontwikkeling in Skill van Sebastian Szymanski, Calvin Stengs en Sem Steijn

Om een dergelijk niveau te bereiken, moet Steijn wel minuten blijven maken op een hoog niveau. Aangezien Feyenoord zeker is van een ticket voor de groepsfase van de Champions League, kan dat een mooie opstap zijn voor Steijn. Belangrijkste voor Steijn is mogelijk zijn Similarity van 99% met zowel Stengs als Szymanski. De aanvallende middenvelder van FC Twente heeft zodoende een vergelijkbare speelstijl als zijn mogelijke voorgangers bij Feyenoord en zal zodoende weinig moeite kennen om zijn draai te vinden in De Kuip, aangezien zijn vergelijkbare voorgangers ook een succes bleken te zijn. Voor Brian Priske zodoende alle redenen om van Sem Steijn zijn allereerste aanwinst bij Feyenoord te maken, nadat de club eerder al Gijs Smal en Anis Hadj-Moussa presenteerde.

2024-06-10T09:51:01Z dg43tfdfdgfd