VAN HALST SPREEKT ZICH UIT OVER NADERENDE TRANSFERPERIODE BIJ AJAX

Ajax staat aan de vooravond van een nieuwe transferperiode die het zal moeten doorkomen zonder directeur voetbalzaken. Gezien de huidige staat van de selectie en de wens van trainer John van 't Schip om meer ervaring toe te voegen, lijkt er in januari werk aan de winkel.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering (vrijdag) werd gevraagd hoe de club te werk zal gaan in de winter, want een nieuwe directeur voetbalzaken is nog niet aangesteld. Eerder maakte Ajax al bekend dat Kelvin de Lang het eerste aanspreekpunt zal zijn tijdens de komende transferperiode. Dat wil echter niet helemaal zeggen dat De Lang alles voor het zeggen heeft, zo blijkt uit de uitleg van interim-directeur Jan van Halst.

Verschillende adviseurs

Van Halst, die over enkele maanden vertrekt bij Ajax, geeft aan dat hij beslissingen wil nemen met het oog op de lange termijn. Omdat technisch manager Klaas-Jan Huntelaar thuis zit met een burn-out moest men bij Ajax schakelen. Met De Lang als nieuwe hoofdscout is er veel aandacht geweest voor het scoutingsteam. 'Hij brengt dat helemaal in kaart. Casimir Westerveld, die zo'n beetje verantwoordelijk is voor de jeugd, hebben we erbij gezet. Daarmee kopen zij tijd voordat Danny Blind (vanaf 27 december) er is', zegt Van Halst.

'We hopen ook Louis (Van Gaal, red.) er af en toe mee lastig te kunnen vallen. Soms loopt er ook gratis kennis rond', gaat Van Halst verder. 'Als ik Ronald de Boer bel en vraag: wil je af en toe ook mee kijken, vanuit de Ajax-filosofie? Dan zegt hij: ja, tuurlijk, hoe laat moet ik er zijn? Vanuit daar hoop ik dat de continuïteit gewaarborgd is totdat mijn opvolger (Alex Kroes, vanaf half maart, red.) er is.'

Snelkookpan

In de afgelopen zomer haalde Ajax liefst twaalf nieuwe spelers, terwijl er ook meerdere bepalende spelers vertrokken uit Amsterdam. Het pakte niet goed uit, want Ajax staat twaalfde in de Eredivisie en de kans op een Champions League-ticket voor het komende seizoen lijkt steeds kleiner te worden. Van Halst heeft begrip voor de kritiek. 'We zijn allemaal voetballiefhebbers en we verwachten van Ajax veel meer', zegt hij.

Volgens Van Halst is het belangrijk dat er in de toekomst meer rust zal zijn rondom de transfers van Ajax. 'Daarom ben ik ook zo blij met Leo, Michael en straks Danny en Louis', doelt hij op Van Wijk, Van Praag, Blind en Van Gaal. 'Dat er wat meer stabiliteit en continuïteit is. Als je kijkt naar het voetbalapparaat, was er een nieuwe technisch directeur, een nieuwe trainer, een nieuwe staf, geen hoofdscout en een relatief nieuwe voetbalcommissaris. Wij moesten in een snelkookpan, in twee maanden tijd, een vloeiend samenwerkend team zijn. Dat is heel kwetsbaar, dat is gebleken. Ik hoop dat daar goede lessen uitgetrokken worden in de toekomst.'

Toezichthouder

Van Halst, nu directeur bij Ajax, was tijdens de transferzomer nog voetbalcommissaris bij Ajax. Er werd in die periode veel kritiek geleverd op het functioneren van Van Halst. Zo zou hij als commissaris te weinig hebben ingegrepen tijdens de transfers die onder toenmalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat werden gerealiseerd.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering vertelde financieel directeur Susan Lenderink dat Ajax niet zomaar de portemonnee aan Mislintat had gegeven. Sterker nog: Lenderink legde tot in de puntjes uit hoe een transfer tot stand komt. Samenvattend gaat dat via de volgende onderdelen: compositie -> financieel plan -> marktverkenning -> dealteam transfers -> aanbieding -> onderhandeling -> contract -> bekendmaking. Bij al deze stappen zijn in totaal vijftien mensen - denk aan directieleden, scouts, de RvC en zaakwaarnemers - betrokken.

Van Halst op zijn beurt was als commissaris betrokken bij de transfers in de zomer. Dat deed hij dus als toezichthouder. 'Toezicht betekent letterlijk toezicht houden op het proces', legt Van Halst uit. 'Er zijn professionals als technische staf, scouting, trainers, en de technisch directeur. Zij komen met namen. Ik heb wel vragen gesteld, maar ik bepaal niet. Ik ga alleen over het proces. Wij hebben als RvC weleens gezegd: het proces is niet naar onze zin, en dan hebben we als RvC gezegd: we gaan het niet doen', zegt Van Halst, die geen namen noemde waarvan de transfers werden afgeketst.

© Ajax Showtime

2023-11-20T14:35:53Z dg43tfdfdgfd