MAKELAARS BRENGEN FIFA ZWARE SLAG TOE

De invoering van een betalingsplafond voor voetbalmakelaars is uitgelopen op een chaos. Overal in Europa spanden belangenorganisaties voor zaakwaarnemers de afgelopen maanden rechtszaken aan tegen de FIFA naar aanleiding van nieuwe regelgeving, die in de komende transferperiode voor het eerst zou gaan gelden.

Nadat rechters in Duitsland en Spanje al de voorgenomen maximale commissies voor deze beroepsgroep blokkeerden, bepaalde vorige week ook een arbitragecommissie in Engeland dat de FIFA niet op deze manier kan ingrijpen in een economie. Aangezien Engeland het belangrijkste land is in de transferindustrie, lijkt de invoering nu onmogelijk te zijn geworden. Dat is een flinke tegenslag voor voorzitter Gianni Infantino, die al sinds zijn uitverkiezing bij de FIFA, bijna acht jaar geleden, bezig is met het nieuwe systeem, dat behalve een limiet op de betalingen ook de herinvoering van examens voor spelersmakelaars behelst.

De arbitrage in Engeland was aangespannen door een paar van de grootste kantoren ter wereld: CAA Base, Wasserman en Stellar. In Nederland bestaat overigens ook bij de topclubs weinig enthousiasme voor de afspraak dat ze makelaars nog maximaal zes procent over het spelerssalaris of tien procent van de toekomstige transfersom mogen aanbieden. Nu hebben de clubs vrijheid om de provisie te betalen die ze willen. Gevreesd wordt dat makelaars hun spelers naar de landen met de hoogste salarissen zullen sturen als de vaste FIFA-provisie een feit zouden worden. De FIFA heeft nog niet gereageerd op de nieuwe juridische nederlaag.

2023-12-05T18:32:50Z dg43tfdfdgfd