ORANJE KAN VANAVOND AL ZEKER ZIJN VAN KWALIFICATIE VOOR ACHTSTE FINALE

Het Nederlands elftal kan maandagavond zonder zelf te spelen al definitief zeker zijn van een plek in de achtste finale op het EK. Dat heeft alles te maken met de situatie in Groep B.

Oranje staat na twee duels op vier punten en gaat op dit moment aan de leiding in Groep D, met het derde duel met Oostenrijk nog voor de boeg. Door dat puntenaantal was Nederland al zo goed als zeker van kwalificatie voor de knock-outfase, maar een dag voor de laatste wedstrijd in de groepsfase kan dat al officieel worden.

Zondagavond werd immers duidelijk dat de nummer drie van Groep A, Hongarije, met drie punten nooit boven Oranje zal eindigen, mocht dat onverhoopt nog derde worden in Groep D. Als de nummer drie van Groep B ook niet meer dan drie punten haalt, is al zeker dat Nederland op zijn minst bij de beste vier nummers drie hoort.

Dat scenario treedt in werking als Albanië vanavond niet wint van Spanje. Het resultaat bij de kraker tussen Italië en Kroatië heeft hier geen invloed op. Als Kroatië bijvoorbeeld wint van nummer twee Italië, hebben de Azzurri te weinig punten om Oranje voor te blijven als nummer drie. En vice versa geldt dat ook voor de Kroaten. 

Tekst gaat verder onder de stand. 

Overigens heeft Nederland nog alle kans om de derde plaats in Groep D te ontlopen. Dat zou met het oog op de achtste finale waarschijnlijk gunstiger zijn, omdat het dan niet direct een groepswinnaar treft. De winnaar van Groep D speelt tegen de nummer twee van Groep F, de nummer twee van Groep D treft de nummer twee van Groep E.

2024-06-24T06:36:10Z dg43tfdfdgfd