VRIJE VAL AJAX-AANVOERDER STEVEN BERGWIJN HOUDT AAN: MARKTWAARDE BEREIKT DIEPTEPUNT

Voor de zevende maand op rij is de waarde van Steven Bergwijn gedaald, deze keer tot een absoluut dieptepunt in zijn Ajax-periode. De duurste aankoop uit de geschiedenis van de Eredivisie zag zijn Estimated Transfer Value (ETV) deze maand dalen naar een bedrag van 24,4 miljoen euro.

Bergwijn zal zich vooraf ongetwijfeld wat anders hebben voorgesteld van zijn terugkeer bij Ajax. Sinds zijn komst zijn de prestaties van de Amsterdammers hard achteruit gegaan. De Oranje-international deelt mee in de malaise. Hoewel hij zich aanvoerder mag noemen en in totaal al 23 keer scoorde voor de Amsterdammers, weet Bergwijn niet aan de hoge verwachtingen te voldoen.

Duurste Ajax-aankoop ooit

Die hoge verwachtingen hebben veel te maken met zijn prijskaartje. Ajax telde in 2022 maar liefst 31,25 miljoen euro neer om Bergwijn over te nemen van Tottenham Hotspur. Vorig seizoen startte hij indrukwekkend bij Ajax. De 26-jarige aanvaller maakte het ene na het andere doelpunt en eindigde op 16 doelpunten en 6 assists.

Mede door zijn sterke statistieken en prestaties met Ajax, zag Bergwijn zijn ETV stijgen naar een bedrag van 35,1 miljoen euro in april van dit jaar. De enige keer dat hij een hogere waarde vertegenwoordigde was in 2021, vlak na zijn transfer van PSV naar Tottenham. In januari van dat jaar steeg zijn waarde naar 37,1 miljoen euro.

Dalende lijn

Het afgelopen halfjaar is de ETV van Bergwijn als een speer naar beneden gegaan. Waar hij in augustus nog een ETV had van 30 miljoen euro, zag hij zijn waarde deze maand dalen naar 24,4 miljoen euro. Daarmee is hij nog wel de duurste Ajacied, maar het zeventienjarige toptalent Jorrel Hato zit hem op de hielen en ook Kenneth Taylor dient zich aan.

Het is de vraag wanneer de vrije val van Bergwijn in ETV stopt. Hij ligt nog tot medio 2027 vast bij Ajax en in de wandelgangen wordt hij gelinkt aan een winters vertrek uit Amsterdam. Ajax zou willen meewerken aan een tussentijdsvertrek, zo klinkt het. Volgens De Telegraaf heeft West Ham United zich reeds gemeld voor een van de grootverdieners uit de Ajax-selectie.

Bij The Hammers zou Bergwijn herenigd worden met Edson Álvarez en Mohammed Kudus. De twee ex-Ajacieden verlieten Amsterdam afgelopen zomer al voor een dienstverband bij West Ham. Voor Bergwijn zou het zijn tweede periode in de Premier League betekenen.

Ajax moet in januari afscheid nemen van Steven Bergwijn
Ja75%
Nee25%
8 stemmen

2023-12-07T06:47:40Z dg43tfdfdgfd